Опозицията в Гърция скочи срещу новите мерки

Опозицията в Гърция скочи срещу новите мерки
„Няма да гласуваме за нови мерки“, категоричен е лидерът на опозицията Андонис Самарас. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Опозицията в Гърция няма да подкрепи в парламента новите строги икономически мерки и призовава международните кредитори да променят исканите икономии.

Това заяви в понеделник лидерът на гръцката консервативна партия „Нова демокрация“ Андонис Самарас, цитиран от „Ройтерс“.

„Няма да гласуваме за нови мерки“, категоричен беше Самарас на заседание на парламентарната група.

Той повтори, че няма да подпише никакви писмени гаранции, че Гърция ще изпълнява поетите пред международните кредитори ангажименти.

Миналата седмица еврокомисарят по паричните въпроси Оли Рен настоя ЕС и МВФ да не отпускат последния, шести транш на стойност 8 млрд. евро от първия спасителен пакет за Гърция, преди да получат писмени уверения от всички партии, че ще подкрепят мерките.

Лидерът на опозицията Андонис Самарас обаче заяви, че няма да подпише нищо под външен натиск.

По думите на Самарас устното обещание било достатъчно.

Днес Пападимос ще започне парламентарен дебат, който ще завърши в сряда с вот на доверие за неговия кабинет.

Правителството на Лукас Пападимос положи клетва в петък.

Според социологически проучвания от почивните дни три четвърти от гръцкото население подкрепят бившия заместник-председател на ЕЦБ като временен премиер.

В понеделник следобед обаче той ще се изправи пред първата проява на протест след назначаването си. Демонстранти с леви убеждения ще протестират пред сградата на парламента, обвинявайки новото правителство, че работи за интересите на банкерите.

#Гърция #Андонис Самарас #Нова демокрация #опозиция #Оли Рен #ЕС #МВФ #еврокомисар по паричните въпроси #мерки #икономии #кредитори #Лукас Пападимос #вот на доверие #Кабинет #правителство #Парламент #премиер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"