България, Словакия, Унгария и Румъния свързват газопреносните си системи

България, Словакия, Унгария и Румъния свързват газопреносните си системи
Даниел Митов Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Външните министри на  България, Словакия, Унгария и Румъния подписаха в Рига съвместна декларация за свързване на националните газопреносни системи, развитие на газовите междусистемни връзки и обезпечаване на реверсивен капацитет на газ.

От Външно министерство обясниха, че декларацията е политическа подкрепа на четирите държави за свързване на съществуващата газова инфраструктура в България, Словакия, Унгария и Румъния. Тези държави ще използват ефективно съществуващата инфраструктура и ще я подобрят, ще диверсифицират източниците и маршрутите на природен газ, които да гарантират сигурност и непрекъснатост на доставките за държавите от Централна и Югоизточна Европа.

Този документ е част от усилията на страните по изпълнение на стратегическата задача за създаването на Енергиен съюз.

"Този документ е в унисон с усилията за изграждането на Вертикалния газов коридор и представлява нова и важна стъпка в развитието на сътрудничеството за гарантиране на енергийната сигурност на региона на Централна и Югоизточна Европа", заяви външният министър Даниел Митов.

Декларацията бе подписана в рамките на провеждащата се в Рига двудневна среща на високо равнище по Източното партньорство.

#България #Словакия #Унгария #Румъния #Даниел Митов #Рига #Източно партньорство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"