Андерш Брайвик предпочита смъртта пред лудницата

Андерш Брайвик предпочита смъртта пред лудницата
Брайвик заяви в писмо, че да бъде осъден да влезе в психиатрично лечебно заведение, е най-лошата съдба, която може да си представи. Снимка: „Ройтерс“
A A+ A++ A

Андерш Брайвик, който уби 77 души в Норвегия миналата година, заяви в писмо, че да бъде осъден да влезе в психиатрично лечебно заведение, е най-лошата съдба, която може да си представи.

„Да бъде изпратен политически активист в лудница, е по-садистично и по-зло, отколкото от това той да бъде убит. Това е съдба, по-лоша от смъртта“, казва 33-годишният десен екстремист в писмо от 38 страници, части от което са публикувани в норвежки всекидневник, предаде агенция „Фокус“, позовавайки се на АФП.

Писмото има за цел да дискредитира точка по точка доклада на двама психиатрични експерти, които миналата година заключиха, че Брайвик страда от параноидна шизофрения, поради което е „криминално луд“.

Брайвик ще се изправи пред съд на 16 април за масовите убийства, извършени при две отделни атаки.

Ако съдиите по делото срещу него стигнат до същото заключение в края на 10-седмичния процес, направилият самопризнания убиец ще получи присъда за затваряне в психиатрично заведение, вероятно доживотна.

#Андерш Брайвик #Брайвик #Норвегия #дело #присъда #лудница #писмо

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"