„Взгляд“: Хилари Клинтън реши България да се откаже от руската АЕЦ

„Взгляд“: Хилари Клинтън реши България да се откаже от руската АЕЦ
Снимка: ВЗГЛЯД.РУ
A A+ A++ A

От: „Взгляд" Превод (със съкращения): Агенция „Фокус“

Властите в България под почти явен натиск от страна на САЩ се отказаха от строителството на руска атомна електроцентрала.

Стават известни интересни подробности около приключилите с неуспех преговори между „Росатом“ и България за строителството на АЕЦ „Белене“.

Изяснява се, че решението за отказ от сътрудничество с Русия е било взето с активното участие на САЩ, които имат свои интереси в българската енергетика.

Дългите преговори между Русия и България за строителството на АЕЦ „Белене“ приключиха. До май София планира да се разплати за руските разходи по проекта, за да може впоследствие да изплати неустойка за отказа от строителството.

Официално България реши да прекрати своето участие в проекта заради високата цена и опасностите от ядрената енергетика.

Веднага след отказа на страната от АЕЦ-а държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън не се посвени директно да подкрепи правителството.

„Приветствам това решение“, е казала Клинтън на българския външен министър, с когото е провела кратък разговор по време на почивката на срещата „Приятелите на Сирия“ в Истанбул.

„Осъзнавам колко трудно е било това решение за българския кабинет“, посочила Клинтън и отбелязала, че високо цени колко спокойно българската страна е съобщила за прекратяването на сътрудничеството по „Белене“ на Русия.

#България #държавен секретар на САЩ #Клинтън #Хилари Клинтън #АЕЦ „Белене“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от България: поглед отвън
Последно от България: поглед отвън

Всички новини от България: поглед отвън »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници