Пенсионната реформа започва, Борисов иска подкрепа

Пенсионната реформа започва, Борисов иска подкрепа
Среща на Тристранката за пенсионната реформа. Снимка: Министерски съвет
A A+ A++ A

Правителството прие проекта за изменение на Кодекса за социално осигуряване. Промените касаят краткосрочни и дългосрочни мерки за финансова стабилност на пенсионната система, адекватност пенсиите спрямо стандарта на живот, нарастване на приходите в осигурителната система, което ще доведе до намаляване на зависимостта на системата от държавния бюджет. Прието е и предложението за плавно повишаване размерите на осигурителните вноски.

"Днес в Министерски съвет заедно с вицепремиера и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин и министъра на финансите Владислав Горанов проведохме среща със синдикати и работодатели, на която бяха обсъдени промените в пенсионната реформа. Нямаме претенции, че пенсионната реформа започва и свършва с нас. Много преди нас са работили по нея, но проблемите са замитани и отлагани във времето. Всички ние се опитахме да си свършим работата и максимално да направим компромис. От името на ГЕРБ се надявам, че пенсионната реформа ще бъде подкрепена", коментира премиерът Бойко Борисов.

За реализирането на тези промени и оптимизиране на разходите в осигурителната система ще бъдат въведени по-строги и по-справедливи условия за достъп до пенсии, съобщиха от Министерски съвет.

Предвижда се плавно увеличаване и постепенно изравняване на стандартната пенсионна възраст на жените и мъжете, плавно увеличаване на изискуемия осигурителен стаж за пенсиониране за работещите при условията на трета категория труд. Предлагат се промени и по отношение на условията за пенсиониране на работещите при условията на първа и втора категория труд.

Новост е и възможността за отпускане на пенсия за осигурителен стаж и възраст в намален размер на лица, на които не достигат до 12 месеца възраст, които имат изискуемия осигурителен стаж, като пенсията им се намалява пожизнено с по 0,4 на сто за всеки месец недостигаща възраст.

От 1 януари 2019 г. индивидуалният коефициент при изчисляване на размера на пенсията ще се определя като средноаритметично на месечните индивидуални коефициенти. От същата година от формулата за определяне размера на пенсията при изчисляване на индивидуалния коефициент по чл. 70, ал. 3 от КСО отпада доходът на лицето, върху който са внесени осигурителни вноски за периода от три години по избор преди 1997 г. От 1 януари 2017 г. започва постепенно увеличаване на тежестта на една година осигурителен стаж при изчисляване размера на пенсиите (както за новоотпуснатите, така и за вече отпуснатите пенсии) с размер, който е минимум размерът на швейцарското правило до достигане на 1,5 на сто.

#пенсионна реформа #реформи #пенсии #пенсиониране #Бойко Борисов #Ивайло Калфин #Владислав Горанов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"