Одобриха на първо четене законопроекта за националната сигурност

Одобриха на първо четене законопроекта за националната сигурност
Цветан Цветанов Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Народното събрание одобри на първо четене законопроекта за националната сигурност, внесен от председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. Законопроектът бе одобрен със 114 гласа „за”, 32 „против” и 1 „въздържал се”. Той бе подкрепен от ГЕРБ, ДПС, РБ, ПФ, БДЦ, АБВ и един независим депутат.

„Рисковете и заплахите стават все по-асиметрични - асиметричните заплахи и международния тероризъм, регионалните конфликти, целите на системата за национална сигурност могат да бъдат постигнати само при регламентиран процес”, обясни Цветан Цветанов пред агенция "Фокус".

Според съпредседателя на Патриотичния фронт Валери Симеонов новите промени в сектор „Сигурност“ не отговарят на нищо, защото обслужват една капсулирала се, самозабравила се и съществуваща извън законите служба.

„НСО ще нарушава закона за движение по пътищата без да се поставя въпросът при какви условия. Дава им се право на проверки и какви ли не още правомощия, които по никакъв начин не мога да ги приема“, каза Симеонов.

Според вносителите от ГЕРБ регламентираните дейности на Съвета за сигурност създават правни възможности той да се утвърди като координиращ и консултативен център за планиране и провеждане на политиката на националната сигурност и да осигури необходимото сътрудничество между стхруктурните звена от системата за защита на националната сигурност. Ключов момент е регламентирането на контрола върху дейността на системата за защита на националната сигурност, като в проекта на закона се предвижда контролът да се осъществява от Народното събрание, правителството и граждани.

Новост в действащото законодателство е включването на текст, предвиждащ осъществяването на парламентарен контрол върху управлението и разходването на средства от страна на службите, осъществяващи разузнавателна дейност. Тази дейност ще бъде възложена на комисия, определена от правилника за дейността на Народното събрание.

#Народното събрание #сектор "Сигурност" #националната сигурност #Цветан Цветанов #Валери Симеонов #Симеонов #ГЕРБ #НСО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"