Съдът поряза идеята за по-висока минимална заплата

Съдът поряза идеята за по-висока минимална заплата
Снимка: Даниел Димитров
A A+ A++ A

Върховният административен съд (ВАС) отмени постановление на Министерския съвет (МС) за определяне на нови размери на минималната работна заплата (МРЗ) за 2015 г.

Делото беше заведено от национално представителните работодателски организации - Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес (БСК) и Българска търговско-промишлена палата (БТПП).

Основен мотив на жалбоподателите за завеждане на съдебния иск е непровеждането на задължителната по закон съгласувателна процедура в рамките на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

Кодексът на труда предвижда задължителни консултации

в рамките на НСТС, което според ВАС е част от процедурата по създаване на съответния нормативен документ.

Според върховните съдии обсъждането на правителственото постановление за нов размер на МРЗ в Комисията по доходи и жизнено равнище към НСТС не освобождава МС от задължението да проведе консултации в рамките на съвета.

ВАС приема за основателно възражението на жалбоподателите, че обсъждането на проекта на Закон за държавния бюджет е съотносимо

само към размера на МРЗ на държавните служители, но не изобщо към размера на МРЗ за страната

В този смисъл според съда проведените консултации по Закона за държавния бюджет не заместват изискването за консултиране и въпросното постановление.

"Обстоятелството, че МС не е длъжен да се съобразява с изразеното  становище на работодателските организации, не означава, че не трябва да спазва процедурата по приемането на подзаконовия нормативен акт, а тя не подлежи на разширено тълкуване от страна на издателя на акта, а се спазва стриктно така, както е предвидено от законодателя", пише още в мотивите на ВАС.

Върховните съдии считат, че несъгласуването на проекта за постановление е съществено нарушение на  административно-производствените правила и е самостоятелно основание за отмяната му.

Решението на ВАС подлежи на обжалване пред 5-членен състав на ВАС в 14-дневен срок.

#отмени #постановление #минимална работна заплата #ВАС #заплата

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »