Груевски и Заев продължават да търсят консенсус на преговорите в Страсбург

Груевски и Заев продължават да търсят консенсус на преговорите в Страсбург
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Двамата македонски лидери – премиерът Никола Груевски и опозиционерът Зоран Заев продължават да търсят консенсус за бъдещето на страната. Двамата участват в преговори в Страсбург, с посредническата роля на комисаря по разширяването и регионалната политика Йоханес Хан и евродепутата Ричард Хюит.

Опозицията в Македония настоява за оставка на Груевски и съставяне на преходно правителство, а премиерът Георгиевски отхвърля исканията.

Преговорите между двамата в Страсбург започнаха ден, след като се провали четворната лидерска среща в Скопие. На нея присъстваха освен ръководителите на политическите сили в страната – премиерът Никола Груевски от ВМРО-ДПМНЕ, Зоран Заев от Социалдемократическия съюз (СДСМ), Али Ахмети от Демократическия съюз за интеграция (ДСИ) и Мендух Тачи от Демократическата партия на албанците (ДПА).


В същото време посланикът на ЕС в Скопие Айво Орав, който участва в конференция за европейската интегерация на югозападната ни съседка, даде ясно да се разбере, че Македония може да изгуби препоръката, която има за начало на преговори за евроинтерагция.

„Ако Македония не направи нещо положително до 31-ви август, страната може да изгуби получената препоръка за преговори с Брюксел“, категоричен бе представителят на ЕС в Македония.

Посланик Орав все пак определи като положителни мирния протест на опозицията и всенародния митинг в подкрепа на управляващите, които се проведоха през последните дни в македонската столица. Другият позитивен момент, според него, е, че лидерите на парламентарните политически сили в македонския парламент започнаха да си говорят, в сравнение с преди това, когато години наред не го правеха.

В същото време, докато в Страсбург се водеха първите директни преговорите между двамата лидери, Държавният департамент излезе с ясна позиция, че социалдемократическата опозиция, която е извън парламента от година, трябва да се върне в Собранието. Според говорителя на Държавния департамент на САЩ Джеф Ритке Вашингтон и Брюксел са в непрекъснат контакт с македонските власти и политическите лидери.

И руският външен министър Сергей Лавров се включи в дипломатическата активност около Македония и предложи Генералният секретар на Съвета на Европа Торборн Ягланд да посети Скопие. Москва е настояла, че посещението на Ягланд в Македония е много важно заради нарасналото напрежение в страната през последните дни и седмици.

#Македония #преговори #Никола Груевски #Зоран Заев #Страсбург

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"