Столицата на културата Пловдив - най-атрактивната дестинация за бизнес

Столицата на културата Пловдив - най-атрактивната дестинация за бизнес
Снимка: invest.plovdiv.bg
A A+ A++ A

Пловдив бе обявен официално за Европейска столица на културата за 2019 г. на срещата на Съвета на министрите на ЕС в Брюксел. Градът под тепетата бе предпочетен пред другите кандидати - София, Варна и Велико Търново, заради уникалният дух, свързващ епохи, етноси и култури. Освен това градът е добро място за живеене и бизнес заради бързият икономически възход в последните години.

Пловдив е новата атрактивна дестинация за бизнес - „Тракия икономическа зона“ се очертава като един от най-големите инвестиционни проекти на България. Зоната е  включена в списъка с българските проекти, предложени за финансиране от плана „Юнкер“. Тав развиват дейност 114 инвеститора като всяка година в
 отделните индустриални части, обединени в зоната, се инвестират от 70 до 130 милиона евро. Според прогнозите в срок от 10 години в „Тракия икономическа зона“ се  очакват инвестиции за над 1 100 000 000 евро, чрез които ще се открият нови 30 000 работни места.

Очаква се в следващите години Пловдив да се превърне в основна база на „трансконтиненталния коридор“ на китайските стоки към Европа. Интересът на китайските  инвеститори е сериозен. В местния университет "Паисий Хилендарски" вече се изучават три специалности с китайски език. Китайски компании проявяиха интерес към
концесиониране на летище Пловдив и превръщането му в логистичен център за Европа и Азия.

Японското дружество SMC Industrial Automation, водещ световен доставчик на пневматика, купи 180 000 кв.м. терен в индустриална зона "Марица", част от ТИЗ. Компанията  планира реализирането на високотехнологично производство. Американският производител на сензори за автомобилната индустрия Sensata строи огромен завод до с. Царацово.

Италианската Zobele, световен лидер в света по производство на ароматизатори за битови нужди, разширява тази година базата си в Индустриална зона Раковски с нов завод.  Британската фирма за производство на автомобилни детайли William Hughes приключва съвсем скоро второто си предприятие и започва ново. Това вече е устойчиво развитие за  нас. Има голям интерес и от страна на полски инвеститори. В зоната работят и световни компании като АББ, “Либхер”, “Сокотаб”, “Магна”, “Шнайдер електрик”, “Техно акташ”.

Над 51% от икономиката на региона е съсредоточена в производство с общо 70 000 заети. Очаква се работните места да надхвърлят 100 000 с бъдещите предприятия.

#Пловдив #Тракия икономическа зона #Марица #инвеститори #инвестиции #бизнес

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"