Надежда Нейнски: Ако Русия иска бизнес с ЕС, ще спазва правилата

Надежда Нейнски: Ако Русия иска бизнес с ЕС, ще спазва правилата
Надежда Нейнски Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Близо десет години от членството ни в НАТО и осем в ЕС България не успява да защити в голяма степен ползите от членството. Този факт отваря пространство за носталгични гласове и опасни алтернативи, заяви председателят на Института за демокрация и стабилност в Югоизточна Европа Надежда Нейнски по време на конференция "Готови ли сме да защитим ценностите си? Светът между дипломацията и оръжията", която се проведе под патронажа на министрите на отбраната и на външните работи.

"Продължава ли да бъде НАТО стратегически приоритет за нас, след като се поставя въпросът за референдум за членството ни в Алианса. В състояние ли е България да защити избора, който вече е направила?, попита Нейнски при откриването на конференцията.

Според нея проблемът не е само в България, но и в Европа. Европейският съюз също е поставен в положение да защитава ценностите си и то в дългосрочен план. Ултралибералният модел на Европа е разклатен от финасовата криза, продължила няколко години, войни и конфликти, и силна миграционна вълна. Негативните последици от тях породиха скептицизъм в европейските граждани, както и зараждането на крайнодесни настроения.

"За да се преодолеят тези последици, не трябва да се стига до разделение между ЕС и САЩ и отделните страни в съюза. А България трябва убедително да защити членството си в НАТО и ЕС. Русия иска да дестабилизира региони, които счита за свои. В сферата на енергетиката, политиката, водена от "Газпром" цели парцелиране на газовите доставки в Централна и Източна Европа. По този начин монополистът не допуска конкуренция и държи нереално високи цени", смята Нейнски.

Според нея обаче "Газпром" обаче се нуждае повече от европейските потребители, отколкото те от газа на руския монополист. Има алтернативи на руските доставки, например азерският газ.

"Ерата на политическото изнудване свършва. Който иска бизнес с Европа, ще спазва правилата й", коментира Нейнски.

#Надежда Нейнски #Нейнски #ЕС #НАТО #Газпром #Русия #Европа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"