Ненчев: Армията има нужда от пари, за да преодолее опасни зависимости

Ненчев: Армията има нужда от пари, за да преодолее опасни зависимости
Николай Ненчев, Надежда Нейнски и ген. Джоузеф Ралстън на конференция "Готови ли сме да защитим ценностите си?" Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Не е достатъчно да заявим, че принадлежим към ЕС и НАТО. Въпросът е да покажем, че сме солидарен съюзник. Когато ценностите са под заплаха, както се случи с Украйна, за много политици дойдоха сложни времена, най-вече за онези, които са натоварени с тоталитарни зависимости. Това заяви министърът на отбраната Николай Ненчев по време на конференция "Готови ли сме да защитим ценностите си? Светът между дипломацията и оръжията".

"Хибридната война съществува сега в България вследствие на конфликта между Украйна и Русия", коментира Ненчев.

Той смята, проблемът се крие в комунистическата диктатура, начинът, по който е повлияла на мисленето на хората, и на Прехода.

Според министъра, за да се избегне това разделение трябва нашите политици да се освободят от идеологическите зависимости. В тези сложни времена въоръжените ни сили трябва да се освободят от зависимостта си най-вече  от сили извън НАТО и ЕС и да покажат, че са съюзник не само de jure, но и de facto. Действията на обвързаните с външни сили политици вредят на всички и ни пречат да се възползваме напълно от члунството ни в двата престижни клуба.

"За да се случи това, отбраната трябва да е добре финасирана. Исканото увеличаване на средствата за отбрана за периода 2016-20 г. не е самоцелно. Тези средства не са хвърлени на вятъра. Времето не е на наша страна, затова трябва да си дадем ясна сметка в какво състояние са въоръжените ни сили и какви искаме да бъдат", заяви Ненчев.

"Да разполагаме със средства да се защитим при необходимост. Обезпокоителна е липсата на финансиране, без финансиране ще бъде трудно да продължим напред. Освен това увеличаването на бюджета ни даде стимул на икономиката и ще създаде нови работни места", каза още той.

Необходимостта от повече средства се потвърждава и от ставащото в съседна Македония. "Всяка дестабилизация край Вардар, носи рискове и за нас", смята министър Ненчев.

#Николай Ненчев #Ненчев #ЕС #НАТО #Русия #Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »