Успехите в борбата с наркотиците довели ДЕА в България, според Борисов

Успехите в борбата с наркотиците довели ДЕА в България, според Борисов
Във вторник, 3 април, в София беше открит офис на ДЕА. Снимка: МВР
A A+ A++ A

Успехите, които България е постигнала в борбата срещу употребата и разпространението на наркотици, са били решаващи за откриването на офис на ДЕА в страната.

„Стабилността, успехите, които има България в борбата с наркотиците, дадоха приоритет на София за откриване на офис на ДЕА в България“, каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Министерския съвет, предаде агенция „Фокус“.

Министър-председателят проведе едночасова среща с директора на Службата на САЩ за борба с наркотиците (ДЕА) Мишел Лионхарт. Във вторник, 3 април, в София беше открит офис на ДЕА.

„От 10 години, може би 12, водим битка да открием офис на ДЕА в България. Успяхме въпреки много добрата конкуренция, която имаше и от страна на Сърбия, и от страна на Румъния“, посочи Борисов.

Премиерът изтъкна, че е работил по операции с представители от Службата на САЩ за борба с наркотиците още по времето, когато е бил главен секретар на МВР.

„Все още „Лунна светлина“ е от най-добрите операции, давани за пример в света. Имаме възможност сега с пълно партньорство, доверие, натрупан опит, да работим в целия регион. Знаете, трансграничната престъпност е пряко свързана и с дистрибуцията и трансферирането на дрога. Запознах колегите, че и контрабандата на цигари, фалшиви парични знаци в този регион е доста свързана, така че и с другите офиси на ФБР, на „Сикрет сървис“ в София, ще работим единно по всички тези различни типове престъпления“, каза още министър-председателят. Той благодари на Мишел Лионхарт, че България е избрана да има офис на ДЕА.

„Много трудно беше, това са най-скъпите офиси за правителството на САЩ, на ДЕА, години се вземат решения, преди да се открие офис“, каза Борисов.

#Службата на САЩ за борба с наркотиците #ДЕА #САЩ #Мишел Лионхарт #директор на ДЕА #Бойко Борисов #Борисов #премиер на България #наркотици

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"