И вторият опит се оказа неуспешен: Лидерските преговори в Македония завършиха без резултат

И вторият опит се оказа неуспешен: Лидерските преговори в Македония завършиха без резултат
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

И вторият опит лидерите в Македония да се договорят за бъдещето на страната се оказа неуспешна. Срещата между водачите на основните политически партии приключи без успех, съобщава Mia.mk. Единственото нещо, за което имаше съгласие е датата на следващите разговори. Нова среща се предвижда на 26-и май. Преди приключването на разговорите от опозицията съобщиха, че няма да "участват в никакви договорки, ако няма споразумение за преходно правителство".

По принцип втората част на лидерската среща в югозападната ни съседка се водиха при закрити врати. На нея присъстваха освен ръководителите на политическите сили в страната – премиерът Никола Груевски от ВМРО-ДПМНЕ, Зоран Заев от Социалдемократическия съюз (СДСМ), Али Ахмети от Демократическия съюз за интеграция (ДСИ) и Мендух Тачи от Демократическата партия на албанците (ДПА), така и посланиците на САЩ и ЕС Джес Бейли и Аиво Орав.

Първите подобни консултации се проведоха миналия четвъртък (14 май). Тогава партийните лидери съобщиха, че е направен опит да се очертае рамка за излизане от политическата криза в Македония. Реални резултати от нея нямаше.

Вчера (17 май) в страната се проведе антиправителствен протест. В него участваха десетки партии, сдружения и неправетилствени организации. Според организаторите над 50 000 души са участвали в демонстрацията. За днес е предвиден и контрапротест в защита на управляващата коалиция.

 

#Македония #преговори #лидери

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"