ЕК иска от страните от Югоизточна Европа поне 3 източници на енергия

ЕК иска от страните от Югоизточна Европа поне 3 източници на енергия
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Страните от Югоизточна Европа най-накрая трябва да обединят мрежите си с общата енергийна система и всяка една от страните трябва да има поне три различни източници на доставка на природен газ. Това заяви Европейският комисар по енергетиката Марош Шефчович по време на традиционния брифинг в Брюксел. По думите му това ще издигне енергийната сигурност на региона и на Европа като цяло до ново ниво, съобщава Euobserver.com.

"Всяка страна трябва да направи нещо, за да подобри енергийната си ефективност, за да се подобри нивото на междусистемни връзки, за да се подобри сътрудничеството, каза още Шефчович.

Европейският комисар по енергетиката Марош Шефчович ще започне посещение в страните от ЕС, за да обсъди първоначалните данни от анализа на Комисията на енергетиката и изменението на политиката на всяка държава. Целта на тези срещи е да бъдат обяснени принципите на Енергийния съюз и какви ще са ползите за гражданите и бизнеса на ЕС от неговото изграждане.

Бъдещият енергиен съюз се смята за най-амбициозният проект на ЕС от 1950 г. насам. Държавите-членки ще имат възможност да изкажат и опроверженията си. Нещо, което според комисарят ще осигури правилното управление на енергия в ЕС, базирано на взаимно разбирателство и доверие.

Съгласни ли сте с нашия анализ? Правилно ли са всички статистически данни? Каква е вашата амбиция, како става въпрос за енергийния съюз от вашата гледна точка? - това ще са част от въпросите, чиито отговор ще търси Шефчович от всяка една страна.

"Въз основа на тези отговори, ние ще изготвим препоръки как националните планове за енергетиката и климата трябва да изглеждат.", поясни комисарят.

"За реализацията на плановете си имаме нужда от силната обществена подкрепа“, коментира комисарят и добави, че първата държава, в която ще започне кампанията за популяризиране на съюза, ще бъде Холандия.


#Марош Шефчович #енергиен съюз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"