ЧЕЗ отнесе солена глоба заради злоупотреба с монополизъм

ЧЕЗ отнесе солена глоба заради злоупотреба с монополизъм
A A+ A++ A

"ЧЕЗ Разпределение България" АД е извършило нарушение на Закона за защита на конкуренцията, злоупотребявайки с господстващо положение, установи Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Наложената от КЗК имуществена санкция е в размер на 1 250 065 лева.

Дружеството е забавило необосновано сключването на договор за покупко-продажба на енергийни съоръжения за присъединяване, изградени по предвиден в специална наредба ред за присъединяване на производители и потребители на електрическа енергия към преносната и разпределителните електрически мрежи.

Според КЗК по този начин "ЧЕЗ" може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията и да

засегне интересите на потребителите

КЗК постанови прекратяване на установеното нарушение и наложи следната поведенческа мярка: да изготви и предостави подробен списък, в който да бъдат изрично изброени всички изискуеми документи във връзка с договора за покупко-продажба на изградените съоръжения за присъединяване на обекта, респ. за изкупуване на енергийните съоръжения.

КЗК определи 30-дневен срок срок за изпълнение на поведенческата мярка, след изтичането на който срок ЧЕЗ е длъжно да уведоми КЗК за нейното изпълнение.

Отношенията между ЧЕЗ и присъединяваното лице преминават през разписаните в специалната наредба до момента, в
който трябва да бъде подписан

договор за покупко-продажба (изкупуване) на енергийните съоръжения от ЧЕЗ и те да бъдат изплатени

В хода на проучването КЗК установи, че инвеститорът е подал в ЧЕЗ Заявление за сключване на договор за изкупуване на съоръженията за присъединяване, като проектът на договор е подписан от присъединяваното лице, но не и от ЧЕЗ, във връзка с констатирани от дружеството нередовности по документацията, за което обаче инвеститорът не е бил уведомен, въпреки, че е изискал да му бъде указана причината за несключване на договор за изкупуване.

По този начин, ответникът не разкрива съществени обстоятелства, които са неизменна част от процеса по присъединяване. В резултат от разглежданото поведение на ЧЕЗ се стига до необосновано забавяне сключването на договор за покупко-продажба на енергийни съоръжения за присъединяване, изградени от молителя.

#ЧЕЗ #"ЧЕЗ Разпределение България" АД #; ЧЕЗ Разпределение България #глоба #Комисията за защита на конкуренцията #КЗК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »