Съкровище, обичам те BB(5) в квадрат!

Съкровище, обичам те BB(5) в квадрат!
снимки: Новините / Цанка Донкова, Flickr.com
A A+ A++ A

Съкровище, обичам те BB(5) в квадрат! Ако чуете подобно обяснение в любов, недейте да се сърдите на половинката си. Той или тя просто е запален математик, който иска да ви покаже, че чувствата му/й към вас са неизчислими.

Мистерията, която се крие зад числото BB (5) в квадрат, разбули математикът Едуардо Саенз де Кабазон по време на Софийския фестивал на науката. Едуардо преподава в Университета де ла Рьоха (Испания), изследователските му интереси са в областта на компютърната алгебра и е победител на конкурса FameLab в Испания през 2013г.

За повечето хора математиката е скучна наука – само някакви числа и действия между тях. Оказва се обаче, че като всяка наука, и тази има своите тайни. Човечеството малко трудно се справя с понятието безкрайност, а когато става дума за числа задачата още повече се усложнява.

Именно с безкрайността започна и пътешествието в света на числата. „Безкрайността веднага да излиза от този театър“, пошегува се математикът с публиката (която също толкова шеговито му посочи емблемата на организаторите от Британския съвет точно зад гърба му). Той обясни, че във времето хората са търсили различни начини да опишат големите числа, като пръв е бил Архимед. Именно той въвежда степенуването.

Така например по-лесно може да се изобрази визуално колко са звездите във Вселената, или пък атомите, отколкото да се пише цялото число. А каквo ще кажете за вариантите на подредба на всички книги, които човечеството някога ще създаде?!

И въпреки това всички тези числа са изчислими. Разбира се, в задачата се включват и компютрите. Филмът за гениалния математик Алан Тюринг, в който се превъплъти актьорът Бенедикт Къмбърбач, чудесно показва колко е трудно да се изчислят страшно много комбинации, ако не се използва машина.

И все пак става въпрос за изчислими числа. Едуардо обаче шашна публиката, като обясни, че и най-мощният компютър може никога да не успее да изчисли някои числа. Става въпрос именно за работата на американския математик от унгарски произход Тибор Радо, който въз основа на машината на Тюринг посочва, че BB (съкратено от Busy Beaver) е функция, която отвъд номер 5 е неизчислима.

Така че следващия път, когато поискате да покажете на някого колко много го обичате, просто му кажете - Съкровище, обичам те BB(5) в квадрат!

 

 

#математика

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Репортаж
Последно от Репортаж

Всички новини от Репортаж »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"