София избра своето любимо грозно животно (СНИМКИ)

София избра своето любимо грозно животно (СНИМКИ)
снимки: Новините / Цанка Донкова
A A+ A++ A

София избра своето любимо грозно животно. За титлата се бореха 5 претенденти – зелената крастава жаба, пеперудата Lignyoptera Fimidara, Големият подковонос, медицинската пиявица и белоглавият лешояд.
 
Всеки един от кандидатите да спечели титлата "грозник на София" си имаше свой защитник в лицето на няколко млади учени. Момчетата и момичетата упорито се опитваха да убедят публиката на последната презентация от Софийския фестивал на науката, че именно тяхното животно трябва да спечели приза.

Научиха, че всъщност кожата на краставата жаба не е лигава.


 
Така зрителите успяха да се запознаят с местообитанията на една пеперуда, която всъщност не може да лети.

 

Разяснени бяха ползите от медицинската пиявица. И че Деми Мур често прибягва до нейните услуги.

 
Стана ясно, че прилепите - подковонос докато раждат малките си са с главата надолу, а крачетата на прилепчетата остават със същата големина през целия им живот.

И за финал зрителите разбраха, че макар и бавно, но популацията на белоглавия лешояд в България постепенно нараства.

В крайна сметка публиката слуша, прецени и гласува. Така любимо грозно животно на столицата стана белоглавия лешояд. Именно той събра най-много гласове. Резултатите бяха обявени от зам.-кметът на София д-р Тодор Чобанов и организаторът на фестивала Любов Костова.

На второ място се нареди големият подковонос. За медицинската пиявица остана бронзът, а на четвърто и пето място застанаха съответно краставата жаба и пеперудата.

Инициативата за любимо грозно животно всъщност идва от Великобритания, а автор на идеята е Саймън Уот. Именно неговата философия, че по-неугледните животни са пренебрегвани, за сметка на по-красивите стои в основата на това събитие. Любопитното в случая е, че София е първият град, извън пределите на Великобритания, който вече си има "любим грозник".

#Софийски фестивал на науката

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Репортаж
Последно от Репортаж

Всички новини от Репортаж »