Кулминация на протеста в Македония, Груевски: "Не съм страхливец, няма да подам оставка!"

Кулминация на протеста в Македония, Груевски: "Не съм страхливец, няма да подам оставка!"
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Хиляди хора се очаква да излязат днес на улиците в Скопие, за да поискат оставката на правителството на премиера Никола Груевски, обвинен в корупция, незаконни подслушвания и други злоупотреби след девет години начело на държавата.

Министрите на вътрешните работи и на транспорта, както и шефът на разузнаването вече подадоха оставки.

Митингът е свикан в 14:00 ч. местно време от опозиционния Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ). Лидерът на СДСМ Зоран Заев призова за "надпартиен и мирен протест".

Политическата криза в Македония започна на 31 януари, когато премиерът Груевски

обвини опозицията, че работи за чужди служби и обслужва чужди интереси

От вътрешното министерство в Скопие съобщиха, че в страната е извършена акция "Пуч" за задържането на лица, които са участвали в нарушаването на конституцията, шпионаж в полза на чужда държава и насилствено сваляне на правителството.

В началото на февруари лидерът на СДСМ Зоран Заев започна да разпространява аудиозаписи от телефонни разговори, които разкриха

тежки корупционни схеми, кадруване в съдебната система, натиск върху медиите

изборни фалшификации и поръчкови дела срещу неудобни.

Основни герои в тези престъпления са премиерът Никола Груевски, неговият братовчед Сашо Миялков, ръководещ спецслужбите, вътрешният министър Янкуловска, финансовият министър Зоран Ставревски и този на комуникациите и транспорта Миле Янакиевски.

Сред най-потресаващите разкрития бяха тези за

убийството на 22-годишния Мартин Нешковски

пребит преди 4 години на площада в Скопие по време на предизборен митинг на управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ. Възмущение предизвикаха и коментарите на Янкуловска за смъртта на големия македонски журналист, Никола Младенов, за когото тя каза, че "има 100 пъти по-важни неща от неговата смърт".

В последната "бомба" от вчера участва и бившият министър на външните работи Антонио Милошоски. Записът доказва, че Никола Груевски е бил готов и участвал в

пазарлъци по отношение на името на Република Македония

които са много по-унизителни за страната, от наименованието бивша югославска република Македония.

Междувременно, започна дело срещу Зоран Заев за опит за преврат и насилствено вземане на властта, при който бяха арестувани петима души, а на Заев бе отнет международния паспорт. Сред задържаните бе и бившият директор на службите Зоран Верушевски.

Никола Груевски пък

категорично отхвърли възможността да подаде оставка:

"Нямам намерение да подавам оставка. Няма да приема и съставяне на преходно правителство. Чувствам за свой дълг да се справя с всички тези неща, които прави Зоран Заев и да намеря решение как Македония да върви напред и това ще стане".

"Няма да подам оставка, защото аз съм получил мандат по време на свободни, честни и демократични избори само преди година", добави още той.

Никола Груевски отново повтори, че "Заев лично му е признал, че е получил записите от чужда разузнавателна служба". "Това означава, че той участва в чужд сценарий. Ако подам оставка това ще означава, че съм страхливец", каза още той. Според него трима функционери (вътрешният министър Гордана Янкуловска, транспортният Миле Янакиевски и шефа на спецслужбите Сашо Миялков) са подали оставка, без да имат вина. /ДД

#Скопие #Македония #протест #Груевски #Никола Груевски #корупция #злоупотреби

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »