Съкращенията в БДЖ - това е само началото!

Съкращенията в БДЖ - това е само началото!
Според Недев сегашната система на БДЖ е корупционна и неефективна и не повече от 7000 души са достатъчни за нейното функциониране. Снимка: dartsnews.bg
A A+ A++ A

Планираното уволнение на 2000 души от БДЖ е само „добър старт, добро начало“, дружеството има нужда от не повече от 7000 служители от заетите в момента 13 000, заяви изпълнителният директор на БДЖ Йордан Недев.

„Без да променяме каквото и да е от процесите и сегашната корупционна и супернеефективна система, не са необходими повече от 7000 души“, каза Недев в интервю за в. „Труд“.

Според него настоящата вълна от уволнения „няма да доведе до нормалната ефективност, каквато виждаме в Западна Европа“ и затова той я категоризира като „добър старт, добро начало“.

В началото на месеца компанията предложи на служителите да напуснат доброволно, като им гарантира обезщетение от 6 брутни заплати. До края на миналата седмица едва 137 приеха да го направят, но ръководството ще изчака до края на тази, докато изтече седемдневният законов срок за всички да решат.

„Това е най-добрата оферта, която тези хора някога ще получат“, добави Недев, като увери, че съкращения ще има.

Според изпълнителния директор на БДЖ държавата трябва да се намеси при товарните превози, като задължи компаниите да  превозват товарите само с железница на разстояние над 100 км, а не с тирове.

По думите му такъв модел бил обсъждан и в Германия, и в Австрия.

В началото на месеца ръководството на БДЖ обяви на пресконференция, че според новия реформен план предстоят масови съкращения на над 2000 служители на дружеството, 150 влака ще бъдат спрени от движение и цената на билетите ще поскъпне с 15.0%.

Два дни по-късно председателят на Синдиката на българските железничари към КНСБ Петър Бунев обяви, че на 24 ноември започва безсрочна национална ефективна стачка на БДЖ.

Движението на влаковете ще бъде спряно в активната част на деня – от 8.00 ч. до 16.00 ч.

#БДЖ #Йордан Недев #масови съкращения #КНСБ #Германия #Австрия #изпълнителен директор на БДЖ #Западна Европа #товарни превози #влак #цена #синдикат #железничари #национална ефективна стачка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"