28 деца мъртви след отравяне от златна мина в Нигерия

28 деца мъртви след отравяне от златна мина в Нигерия
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Общо 28 деца са починали в резултат на оловно отравяне от нелегална златна мина в село в западната част на Нигерия. Още няколко десетки деца се нуждаят от спешна помощ.

Според сайта на БТА трагичният инцидент е станал в същия район в щата Замфара, където лекари все още лекуват много деца от масово отравяне през 2010 г. Тогава загинаха 400 малчугани, а мнозина други ослепяха или останаха парализирани, защото правителството забави финансирането на програмата за почистване на замърсените зони.

"Лекари без граници" съобщиха днес, че до момента са излекували половината от общо 500 души, заразени тогава, и вече са започнали да затварят временните клиники,  създадени за целта.

Висш служител от нигерийското здравно министерство каза вчера, че всички новозаразени сега деца са под 5-годишна възраст и при 43 на сто от поразените се стига до летален изход.

Още не е ясно обаче кога ще започне почистването на заразената зона, в която се извършва незаконният добив на злато. Властите също така трябва да обучат местните жители как да действат безопасно, практикувайки незаконния и рискован занаят.

#Нигерия #мина #деца #отровени #починали

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"