Търсещите работа в чужбина да внимават, зачестяват измамите

Търсещите работа в чужбина да внимават, зачестяват измамите
Снимка: www.youtube.com
A A+ A++ A

Външно министерство предупреждава търсещите работа в чужбина българи да внимават, защото са зачестили сигналите за измами. След като през април дипломатическата мисия на България в Прага предупреди за зачестили сигнали за измами, свързани с осигуряване на работа в Чехия на български граждани, подобно предупреждение дойде и от посолството в Словения.

Със започването на пролетно-летния сезон зачестяват постъпващите сигнали за некоректно отношение към българи от страна на словенските им работодатели, предупреждават от дипломатическата ни мисия в Любляна. Оттам съобщават, че има данни за експлоатиране на български работници от страна на някои фирми в Словения. Фирмите са в Лошката долина, в централна Словения, където през последните години полицията е разследвала десетки сигнали срещу некоректни работодатели, като „жертвите“ са основно от България. Те се изпращат в Словения с едногодишни договори, но малко по-късно са принудени да напуснат и трябва да избират дали да се приберат в България или да останат в предприятието да работят на черно.

За да няма изненади, е наложително кандидатите за работа да не подписват договори на словенски език, чието съдържание не разбират и в които не са фиксирани задълженията на работодателя за изплащането на заплатата и осигуровките. Последните случаи, по които се търси съдействието на посолството, показват, че често българските граждани не правят разлика между договор за работа и за наемане на жилище.

Главна инспекция по труда съветва, че лицата, търсещи работа в чужбина, трябва да знаят, че когато използват услугите на фирми-посредници, трябва да тръгнат от България с преведен на български и подписан трудов договор с чуждестранен работодател. В него трябва да са видни всички данни за него и условията на труд и заплащане. На по-късен етап на базата на този договор може да бъде извършена проверка и да бъдат защитени правата им. Трябва да имат сключен и посреднически договор с фирмата-посредник, който включва определени атрибути, разписани в специална наредба. Той задължително трябва да съдържа коректните данни на посредника и мястото, на което е подписан.

При изпращане от предприятие, осигуряващо временна работа, трябва да се сключи трудов договор с него. Трудов договор трябва да бъде сключен и с предприятие, което командирова свои работници и служители зад граница за своя сметка и под свой контрол. Този договор се сключва задължително преди постъпване на работа. Лицето трябва да подпише и уведомление за регистрацията му в НАП.

Отказът да бъдат подписани такива договори е сигнал, че лицата, търсещи работа, могат да станат жертва на измама. Сигурен знак, че става въпрос за измама, е нежеланието на обещаващия работа да се срещне лично с лицето, търсещо заетост, и комуникация само по електронен път.

#Словения #България #договор #измама #работа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »