Светкавична реакция: "Виваком" ще обжалва рекрдната санкция, през 2011 г. КЗК мълчи по аналогичен случай

Светкавична реакция: "Виваком" ще обжалва рекрдната санкция, през 2011 г. КЗК  мълчи по аналогичен случай
A A+ A++ A

"Виваком" ще обжалва наложената от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) рекордна санкция в размер на 3,746 милиона лева заради злоупотреба с господстващо положение.

От телекома заявяват, че решението на КЗК е

правно необосновано

и противоречи както на установените от самата КЗК факти, така и на предходното произнасяне на КЗК по случая през 2011 г.

По делото безспорно е установено, че компанията, която е сезирала КЗК, е вкарвала в мрежата на БТК (терминирала) телефонни обаждания от чужбина. Те обаче, в нарушение на действащото законодателство, неправомерно са били представени като обаждания от България (национални) - това е установен факт, затова БТК след няколко изрични предупреждения прекратява фалшифицирания трафик. Договорът между страните позволява това.

Фалшивото обявяване на трафика е нарушение

на задължителното идентифициране на произхода на всяко обаждане. Това е в разрез както с договорните отношения между страните, тъй като цените за национални и международни обаждания са различни, така и с изискванията на националната сигурност. Всяко обаждане следва ясно да се идентифицира, а когато изкуствено му се "добави/прикачи" номер, това е заплаха за сигурността - както на мрежите, така и на националната сигурност, за която се грижат ДАНС и ДАТО, обясняват от БТК.

В допълнение към тези данни, необяснимо според телекома остава и обстоятелството, че КЗК вече разгледа и се произнесе по този случай през 2011 г.

Фактите бяха абсолютно същите, но тогава КЗК не откри нарушение

Сега обаче, въз основа на същите факти или по-вероятно без да ги зачита, КЗК "установи" най-тежкото възможно нарушение и налага най-тежката възможна санкция.

Същевременно, договорните отношения между жалбоподателя "Източна телекомуникационна компания" АД (ИТК) и "Виваком" продължават успешно и до сега. На последното заседание в КЗК дори е била изразена готовност от страна на ИТК да се уредят всички отношения между страните и да бъде разширено сътрудничеството между БТК и ИТК.

"Този факт е отхвърлен от Комисията, без да се даде възможност да се поясни как страните ще работят съвместно, допълват от БТК. От правна гледна точка това прави налагането на санкция много учудващо, тъй като е пряко признание за липса на каквото и да е увреждане на пазарните отношения".

#КЗК #БТК #Комисията за защита на конкуренцията #Българска телекомуникационна компания #глоба #обжалва

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници