Заев все пак склони - ще има лидерска среща в Македония

Заев все пак склони - ще има лидерска среща в Македония
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Лидерът на една от опозиционните партии в Македония все пак е склонил да присъства на лидерска среща в страната, на която трябгва да се търси решение на сегашното положение. По инициатива на представителите на международната общност днес ще се срещнат лидерите на четирите основни партии в Македония Зоран Заев от СДСМ, Никола Груевски от ВМРО-ДПМНЕ, Али Ахмети от ДУИ и Мендух Тачи от ДПА.

По-рано Заев заяви, че няма да присъства на срещата, тъй като не се "срещат с престъпници", визирайки настоящия премиер Никола Груевски. Все па е размислил и четиримата лидери ще разговарят заедно с посланика на САЩ в Македония Джес Бейли и ръководителя на мисията на ЕС в Македония Аиво Орав, съобщава македонската Нова телевизия.

Инициатори на тази среща са представителите на международната общност, за да започне диалог за решаване на политическата криза.

Първоначалната идея беше Заев и Груевски да се срещнат в Брюксел с посредничеството на европейската парламентарна тройка, съставена от Едуард Кукан, Ричард Ховит и Иво Вайгъл. Но поради това, че Заев не може да напусне страната, предложено е срещата да се проведе в Скопие заедно с ДИИ и ДПА.

Имало е и предложение разговорите да бъдат с посредничеството на президента Георге Иванов, но ДИИ не се съгласила с това, защото партията не признава президента.

Зоран Заев заяви вчера, че няма да отиде на срещата, ако на нея не присъстват международни представители. Обяснението бе, че опитът му показва, че Груевски използва такива срещи, за да допусне само свои медии, които да разпространят невярна информация за разговорите.

Зоран Заев реши да присъства на днешната среща, след като посланиците Бейли и Орав потвърдиха, че ще участват на нея.

#Македония #среща #лидери #Зоран Заев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »