НПО-та скочиха срещу легализирането на проституцията

НПО-та скочиха срещу легализирането на проституцията
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

25 неправителствени организации (НПО) у нас скочиха срещу легализирането на проституцията с мотива, че по този начин този бизнес ще се разрасне. НПО-та от 12 града в страната са се обединили от загрижеността си във връзка с изготвяне на проектозакон, който да легализира проституцията в България. Действията по изготвянето на проектозакона са предприети от депутата Стефан Кенов. Това съобщи гражданско сдружение „Асоциация Общество и Ценности". 

В отговорено писмо до управляващите активистите изтъкват, че легализирането на тази дейност със закон ще сложи печата на обществено одобрение върху този престъпен бизнес. Отвореното писмо е изпратено до президента, премиера, шефа на парламента и председателите на парламентарните групи.

Неправителствените организации отбелязват, че склоняването и въвличането към проституция само по себе си е престъпление, а търговията с човешка плът е сред най-сериозните нарушения на човешките права.

Като пример за горчивия опит се посочват страните от Европейския съюз, които са легализирали проституцията. Това е довело до разрастването й, както и до увеличаване на трафика и сексуалната експлоатация на жени и деца. Организациите посочват и още последствия от легализацията, а именно разрастването на нелегалната и детската проституция, увеличаване разпространението на болести, предавани по полов път, и на разходите на държавата за лечение на болни от HIV/СПИН.

Гражданските организации намират за цинично да се правят сметки за постъпленията от проституция, когато става въпрос за живота и бъдещето на българските жени и деца, подлагани на физическо, сексуално и емоционално насилие от клиенти, сутеньори и трафиканти.

В отвореното си писмо те подчертават, че узаконяването на проституцията противоречи на редица международни актове, които страната ни е ратифицирала и е поела ангажимента да спазва.

НПО-тата настояват да получат от управляващите становище, основано на професионално проучване на обществената необходимост и подготвеност за такава легализация. Те искат още да бъдат предприети необходимите мерки за противопоставяне на легализирането на проституцията и за провеждане на широк обществен дебат.

#СПИН #Европейски съюз #трафик #НПО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници