Има стабилност в българската икономика, уверява Менда Стоянова

Има стабилност в българската икономика, уверява Менда Стоянова
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Българската икономика се движи добре, защото има стабилност и ще бъде добре за цялата икономика, ако стабилността бъде запазена в следващите месеци. Това заяви в интервю за БНТ депутатът от ГЕРБ и председател на Комисията по бюджет и финанси в парламента Менда Стоянова. Тя отбеляза, че само за първото тримесечие страната ни има ръст от 3% за Брутния вътрешен продукт (БВП). За сравнение Стоянова посочи, че в Европа средният растеж е 1,4%.

Тя отчете, че правителството работи добре и в сферата със сивия сектор. В резултат от това събираемостта на приходите в бюджета била много добра. Приходите от акцизи се увеличавали в резултат на борбата с контрабандата. Менда Стоянова смята, че между НАП, Митници, правителство и прокуратура има изключителен синхрон. Този синхрон се настройва всяка седмица и усилията дават резултат. От 800-те млн. лв. събрани допълнителни приходи 400 млн. лв. са ДДС, което е заслуга основно на НАП, коментира Стоянова.

Герберката обаче не смята, че изискването на премиера Борисов за по-висока събираемост на приходите от Агенция "Митници" е ултиматум към шефа Ваньо Танов. „Ние хора от Луната няма да внесем. Държавните служители играят според тоягата, грубо казано, тоест според написаните правила", отбеляза Менда Стоянова. Тя е убедена, че има ли правила, това означава, че системата не може да се манипулира лесно. Герберката е на мнение, че трябва да има структурни реформи. Тя е категорична, че не трябва да има дублиране на функции и отговорности, защото тогава те се превръщали в безотговорности.

Що се отнася до актуализация на бюджета, ако има много голям излишък, той трябва да отиде изцяло за покриване на дефицита. Това обаче не може да стане без актуализация на бюджета. Правителството само не можело да изхарчи нито един лев. Именно заради това тя смята, че актуализацията трябва да се случи през октомври, когато ще се ясни разчетите. Така щели да се избегнат изненади.

 

#Менда Стоянова #бюджет #Бойко Борисов #НАП #митници

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"