Цветанов: С ДЕА България е сигурна граница на ЕС

Цветанов: С ДЕА България е сигурна граница на ЕС
За мен най-важното е, че ние трябва да отчетем откриването на офис на ДЕА като стратегическо партньорство между САЩ и България, каза още Цветан Цветанов (вдясно) пред директора на ДЕА Мишел Лионхарт (в средата). Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

С откриването на офис на Службата на САЩ за борба с наркотиците в София, България става още по-сигурна и надеждна граница на ЕС, изтъкна вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов след прерязването на лентата заедно с директора на службата Мишел Лионхарт.

„С откриването на офиса на ДЕА България засилва основната си роля за пресичането на канали за наркотрафик и допринася за колективната сигурност на ЕС“, заяви вътрешният министър, който не пропуска да подчертае готовността на България да защитава външната граница на Шенген като кандидат-член на свободното пространство.

Цветан Цветанов благодари на всички, които през годините са участвали в усилията за откриване на офис на ДЕА в България, и изрази надежда, че ще бъдат отчетени високи резултати в съвместната дейност, предаде БГНЕС.

Той благодари за оценката в докладите на Държавния департамент през последните две години.

„Това показва доверие и искрено сътрудничество. Но за мен най-важното е, че ние трябва да го отчетем като стратегическо партньорство между САЩ и България“, каза още Цветан Цветанов.

„В офиса на ДЕА в България ще работят двама редовни агенти на американската служба за борба с наркотиците“, съобщи Мишел Лионхарт.

Той няма да разполага с точен бюджет, но дейността му ще се финансира от общия бюджет на ДЕА, който възлиза на 2 милиарда долара.

#ДЕА #вицепремиер #министър на вътрешните работи #Цветан Цветанов #Мишел Лионхарт #наркотици #ЕС #Шенген

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"