"Заман" връчи наградите си за обществен мир в България

"Заман" връчи наградите си за обществен мир в България
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Общественици, писатели, политици и музиканти са тази година сред носителите на наградите, които в. "Заман" връчи  за принос към обществения мир и съхраняване на разбирателството в България.

Наградите за принос към обществения мир, които се присъждат веднъж на десет години, са давани на личности като президента Желю Желев, актьора Тодор Колев, журналиста Валерия Велева и премиера Бойко Борисов.

"България беше една от малкото държави, които успяха да съхранят своя граждански мир по време на т.нар. преход," заяви главният редактор на в "Заман България" Мехмед Юмер в началото на церемонията. Той обясни, че философията на "Заман" е да издигне разбирателството на национално равнище и да го утвърди като граждански осъзната философия, след като то съществува на битово ниво "от векове наред".

Той припомни известна случка с картината "Герника" на великия Пабло Пикасо, пресъздаваща ужасите на гражданската война в Испания. "Когато немските войски го залавят, те питат Пикасо: "Това Вие ли го направихте?" И той мъдро отвръща на немския офицер: "Не, това вие го направихте!"

"Вие с вашите действия правите възможно да бъде нарисувана картината на толерантността върху платното, наречено България."


Отличия от журито получиха: кметът на София Йорданка Фандъкова; националният омбудсман Константин Пенчев; писателят Георги Господинов; световноизвестната изпълнителка Йълдъз Ибрахимова; писателят и политик от БЗНС "Никола Петков" Петко Огойски; отец Иван, който се прочу с грижата си за сираци в Нови хан; лекарите от Кърджали Ферхад и Филиз Ахмет, рискували своя живот, за да спасят други; музикантът Теодосий Спасов; Любен Козарев, основателят на издателство "Изток-Запад".

Тези единайсет личности бяха избрани за лауреати от жури, включващо издателя Никола Кицевски, журналиста Георги Коритаров, проф. Георги Лозанов, проф. Боряна Христова, проф. Ивайло Знеполски и Валери Тодоров, директор на БНР между 2006 и 2014 г.



Специалната награда - тази на читателите, получи д-р Антонина Желязкова, директор на Международния център за малцинствата и културните взаимодействия, заради десетилетните й усилия за защита правата и свободите на българските турци и мюсюлмани. "Пожелавам в цялата страна да има такава връзка между християни и мюсюлмани, каквато аз имам с читателите," заяви д-р Желязкова.

В. "Заман" излиза в България от 1992 г. в дванайсет страници - както на турски, така и на български.

Novinite.bg беше медиен партньор на "Наградите за принос към обществения мир в България" 2015.

#Заман #Антонина Желязкова #Мехмед Юмер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници