Еврокомисията предлага квоти за равномерното разпределение на мигрантите?

Еврокомисията предлага квоти за равномерното разпределение на мигрантите?
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Квоти в равномерното разпределение на мигрантите, влезли в Общността, се очаква да предложи днес Европейската комисия (ЕК).

Предварителните очаквания за това предложение са смесени, доколкото то има противници не само сред правителствата в ЕС, но и сред еврокомисарите, според твърдения в западноевропейския печат, се посочва в сайта на БТА.

За да може подобна идея да се придвижи напред по каналния ред, необходимо е първо да бъде одобрена  единодушно от еврокомисарите, а след това от Европейския парламент (ЕНП) и от Европейския съвет.

Освен неодобрението на някои еврокомисари,

планът среща отхвърляне и от най-многочислената група в ЕП -

на Европейската народна партия. Преди дни нейният председател Манфред Вебер заяви, че не е необходимо създаването на пътища за законна икономическа имиграция, както предвижда председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, издигнат на поста си от същата политическа група, а от ускоряване на процедурите за връщане на онези, на които е отказан статут.

Председателят на парламентарната група на Алианса на либералите и демократите (АЛДЕ) Ги Верхофстат добави, че

80 процента от молбите за убежище в ЕС биват приемани от шест държави -

Германия, Великобритания, Франция, Швеция, Италия и Белгия, други 15 страни също приемат бежанци, а 13 държави не правят нищо по този въпрос.

През април, след поредното корабокрушение на плавателен съд с мигранти и тяхната смърт в Средиземно море, Европейският съвет се събра извънредно в Брюксел, за да обсъди възможни действия. Срещата бе определена като провал, защото не се постигна съгласие за разпределение на мигрантите в ЕС на основата на "задължителна солидарност" и това остана въпрос на добрата воля на страните от Общността.

Комисията се очаква днес да предложи мигрантски квоти според числеността на населението и брутния вътрешен продукт на страните от ЕС, което би означавало

най-богатите да приемат най-много мигранти

Вече бе изяснено, че от правна гледна точка Великобритания, Ирландия и Дания имат правото да не участват в това усилие.

Против предложението са Унгария и Полша, а като най-засегнати от мигрантските потоци се възприемат Италия, Малта и Гърция.

По данни на Евростат за миналата година броят на потърсилите убежище в ЕС е нараснал с 50 процента спрямо 2013 г., като е достигнал 185 хиляди, всеки трети от които е сириец.

От 2008 г. насам ЕС е дал убежище на 750 000 мигранти. За миналата година най-често закрила на бежанците са предоставяли Германия (47 600), Швеция (33 000), Франция (20 600) и Италия (20 600).

България миналата година е дала убежище на 7020 мигранти, като над 90 на сто от тях са сирийци.

#Еврокомисия #Европейската комисия #мигранти #бежанци #квоти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"