Красен Станчев: На 20 юли Гърция може да фалира, възможни са нови избори

Красен Станчев: На 20 юли Гърция може да фалира, възможни са нови избори
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България ще е в най-голям риск, ако гръцката икономика претърпи срив. Това се казва в доклад на американската финансова корпорация „Морган Стенли“, за който съобщи агенция „Блумбърг”. От Novinite.bg потърсихме г-н Красен Станчев за коментар.

Красен Станчев е доцент в СУ  и председател на управителния съвет на Института за пазарна икономика (ИПИ). Изпълнителен директор на ИПИ в периода 1993 – 2007 г. Народен представител във Великото народно събрание (1990–1991), член на Съвета за икономическа политика към президента (1996 – 2001), награден от списание Euromoney като "най-добър анализатор за България за 1996 година”.

Г-н Станчев, как ще коментирате доклада на "Морган Стенли", в който се казва, че евентуален срив на гръцката икономика би засегнал българската банкова система?

Не са прави. Причината е много проста. Не Гърция дължи на България, не гръцки фирми и граждани дължат на България, а български фирми и граждани дължат пари на Гърция. Тоест тези хора имат целия интерес българската икономика да функционира нормално и да връща заеми.

Значи гръцките банки в България са фактор на стабилността. Не са против нея. Онова, което може да има като негативен ефект, е такива групи като „Морган Стенли“ да мислят, че България и Гърция са едно и също. Но това е депортационен проблем, това е проблем, който българските власти, граждани и фирми трябва да си го решават сами.

Иначе пазарите различават България от Гърция. Няма начин да не ги различават, защото така наречените кредитни спредове и осигуровките по заеми са относително ниски. Те са на историческо ниско равнище в сравнение с гръцките, като гръцките са с около 20 пъти по-скъпи в сравнение с българските. Пазарите много добре разбират коя е по-здравата икономика.

Ако все пак се достигне до един такъв вариант и гръцката банкова система се срине, какъв ще е ефектът за България?

Ами в общи линии това се случва в момента. Тоест действителното е възможно. А това, което е действително – имаме бягство на гръцки капитали и гръцки граждани и на гръцки знания и умения към икономиката на България. Имаме български граждани, които могат да купуват стоки и имущество в Гърция на по-ниски цени.

България как би могла да се спаси от евентуален такъв срив?

България няма от какво да се спасява. Единствено репутацията й. Това си е до хората и е задача на правителствата, на фирмите и на гражданите да доказват кои са те. Няма нещо особено. Особена заплаха няма.

Но все пак най-голям дял на чуждестранни вземания в България е на гръцките банки. Това не е ли проблем?

Точно затова те имат интерес България да функционира добре.

А що се отнася до Румъния и Сърбия, където имат по-малък дял?

Те имат по-малък интерес да присъстват там. И по-скоро ще жертват присъствието си в други юрисдикции, а не в българската.

А каква е вашата прогноза за преговорите на Гърция с кредиторите й?

В общи линии мисля, че на 20 юли Гърция ще фалира, защото към средата на юли Гърция дължи на еврогрупата 3,5 милиарда евро. Което означава, че вероятно ще се стигне до нови избори, ще има известна политическа нестабилност. Може би не за една, а за повече години. Ще има ново преструктуриране на дълга и нови срокове за заплащане.

Смятате ли, че СИРИЗА ще спечели едни нови избори?

Не, защото те ще са виновни за цялото безобразие. И те са виновни, откакто се появиха с тази избирателна кампания от декември месец. А от януари досега правят всичко възможно Гърция да не може да си изплаща заемите. Разширяват правителствените разходи, влошават фискалната дисциплина, не приватизират, водят лоши преговори. Нарочно ги водят тези лоши преговори, за да има някакво поощрение. Финансовия министър, като го уволниха преди две седмици преди преговорите, назначиха нов преговарящ. В общи линии, търсят някакво оправдание в личността, а не в политиката.

Това да не е някаква стратегия Гърция да излезе от еврозоната?

Не. Всички разбират, че това не е изгодно за самите гърци.

А какви са вариантите, ако все пак това се случи?

Ако Гърция излезе от еврозоната, нищо не може да се случи на еврозоната. Гърците ще трябва да си плащат за заемите, които са взели. В тази работа няма много справедливост, защото правителството взима, а хората плащат. Но всички правителства в човешката история фалират за чужда сметка.

#Морган Стенли #Красен Станчев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"