Петър Ганев: Гърция не заплашва финансовата и банковата ни стабилност

Петър Ганев:  Гърция не заплашва финансовата и банковата ни стабилност
Петър Ганев Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Тежкото финансово положение на Гърция няма да има силно влияние у нас, освен ако не последва най-лошият сценарий - излизане на страната от еврозоната. Това е малко вероятно да се случи в краткосрочен план. Това, което в България имаме като финансови и банкови проблеми, си го създадохме сами през миналата година, коментира икономистът Петър Ганев от Института за пазарна икономика.

"Вариантът Гърция да излезе от еврозоната е твърде малко вероятен в краткосрочен план. Това, което понасяме като негатив, е общата несигурност, но ние сме в такава ситуация от почти 6 години. Дори негативите от несигурността сме си ги поели", заяви Ганев по повод на коментари в български и чужди медии, че България ще загуби най- много, ако гръцката икономика се срине заради проблеми с ликвидността.

Според него ако се стигне до крайния вариант и Гърция напусне еврозоната, това безспорно ще рефлектира върху търговията и туризма, но не е причина за катаклизъм в банковата ни система.

"Гръцките банки са отделни юридически лица. Негативно развитие в Гърция не означава автоматично проблеми за България. Тук работата е на Българската народна банка да следи какво се случва в тези банки и дали се повлияват от теглене на депозити в Гърция. Гръцките банки са различни юридически лица, които у нас подлежат на контрола на БНБ",  припомни икономистът.

Петър Ганев смята, че преговорите между Гърция и международните кредитори ще дадат резултат, едва когато самите избиратели на СИРИЗА осъзнаят, че споразумението е положителна стъпка. В момента е много трудно да се намери баланс между приемане на споразумение и тръгване на страната към реформи, и запазване на властта в Атина. Важното е, че и най-популистки настроените политици там виждат безалтернативността на излизането от еврозоната и поради тази причина смениха тона.

"Възможността Гърция да напусне еврозоната и си върне драхмата, както предложи вчера Стив Ханке, е добра, но след около 10 години. В краткосрочен план не е добра идея, защото ще лъсне липсата на конкурентоспособност на Гърция и валутата ще се обезцени", каза още Петър Ганев.

#Петър Ганев #Ганев #Гърция #еврозона

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »