Лукарски: РБ стои твърдо зад влизане в еврозоната

Лукарски: РБ стои твърдо зад влизане в еврозоната
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

"Реформаторският блок стои твърдо зад програмата за влизане в еврозоната", заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски на форум "Испания-България".

По думите за това трябва да извървим определен път и да си напишем добре домашното.

"Нашето пребиваване в еврозоната ще даде ползотворен ефект, който всички очакваме и ще имаме достъп до тези лесни пари", каза Лукарски.

Той обяви, че за чуждестранния бизнес са важни въпросите свързани със върховенството на закона, ефективността на съдебната система и намаляването на корупционните практики.

"Българското правителство решително въвежда реформи в тази област, които вече дават резултат. Приоритет за нас е и привличането на чуждестранни инвеститори, чрез провеждането на проактивни национални политики", посочи министър Лукарски.

Той заяви, че сега почти всички еврофондове са размразени. "Целта ни е усвояемостта да бъде максимална и много по-добре от предишните отчетни периоди", каза Лукарски.

Министърът на икономиката посочи, че в предишния отчетен период на ОП "Конкурентоспособност" до 2013 г. се е получило така, че имало концентрация на проекти и еврофинансиране към едни и същи фирми.

"С мерките, които сме изградили тази година по ОП, един от критериите е, че тези фирми, които са получавали европейско субсидиране, ще имат по-ниско точкуване и на практика и теория някои от тези, които вече са били бенефициенти няма да могат да получат финансиране. Идеята е европейското финансиране да стигне до максимално широк брой бенефициенти", добави икономическият министър.

#Божидар Лукарски #европейски програми #конкурентоспособност

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »