Службата на САЩ за борба с наркотиците откри офис в София

Службата на САЩ за борба с наркотиците откри офис в София
Мишел Лионхарт (в средата) благодари на Цветан Цветанов (вдясно) и Джеймс Уорлик (вляво), чиито екипи са работили "рамо до рамо" за откриването на офиса на ДЕА. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Службата на САЩ за борба с наркотиците – ДЕА (Drug Enforcement Administration – DEA) откри в България 85-я си чуждестранен офис.

„Избрахме България, защото нашето приятелство се основава на взаимно уважение и на обща загриженост, свързана с въпросите на трафика на наркотици," заяви при откриването директорът на ДЕА Мишел Лионхарт, цитирана от „Фокус".

Тя посочи, че сътрудничеството с България, както и с другите партньори на ДЕА в региона – Гърция и Турция, ще помогне за спирането на трафика на наркотици в Европа и света.

„Само през изминалата година стотици килограми хероин и други наркотици, като кокаин бяха заловени, както и тонове прекурсори. Всички те бяха спрени в България, преди да стигнат лабораториите, за които бяха предназначени," каза Мишел Лионхарт.

По думите й, и в момента специалните агенти на ДЕА работят ежедневно рамо до рамо с българските си партньори по изключително важни текущи разследвания.

„Премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Цветан Цветанов и техният екип – рамо до рамо с екипа на американското посолство начело с посланик Джеймс Уорлик оказват подкрепа на всяка стъпка от общия ни път," посочи Мишел Лионхарт.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов определи като знак за стратегическо партньорство и сътрудничество между САЩ и България откриването на офис на ДЕА в София.

„Изключително съм развълнуван, защото това беше една мечта," каза вътрешният министър.

Той се похвали с миналогодишния доклад на ЕК, който е отбелязал „съществен принос на българската правоохранителна система за разкриването на трафик на хероин, кокаин и субстанции за наркотични вещества".

Цветан Цветанов обаче е категоричен, че успехът в борбата с наркотрафика не би бил възможен „без общите усилия на всички институции".

„Ние сме част от балканския път на хероин и по този начин ще допринасяме за общата колективна сигурност на ЕС. България засилва основната си роля за пресичането на подобни канали и ние ставаме много по-сигурна граница на ЕС," допълни Цветан Цветанов.

#Службата на САЩ за борба с наркотиците #ДЕА #Мишел Лионхарт #директор на ДЕА #България #Гърция #Турция #Цветан Цветанов #вицепремиер #министър на вътрешните работи #Бойко Борисов #Джеймс Уорлик #посланик на САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници