Прокуратурата ще разследва квесторите в КТБ

Прокуратурата ще разследва квесторите в КТБ
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Прокуратурата е образувала досъдебно производство за умишлена безстопанственост срещу квесторите в Корпоративна търговска банка (КТБ) Елена Костадинчев и Станислав Лютов.

Разследването срещу тях е за това, че в периода ноември 2014г. до 26 март 2015г. умишлено не са положили достатъчни грижи във връзка с възложената им работа – запазване на повереното им имущество на КТБ, от което са последвали значителни щети за банката, съобщиха от Софийска градска прокуратура.

Миналата седмица премиерът Бойко Борисов обяви по време на заседание на Министерски съвет, че над 1000 вложители в КТБ са преправили преференциалните си договори за високи лихви, за да вземат по 100 хиляди евро като редови вложители. В последния си работен ден пък квесторите са освободили огромни количества имущество, обяви премиерът.

Разследването ще се проведе от следовател от Следствен отдел на Софийска градска прокуратура.

Разпоредено е да се установят всички договори, сключени с банката при преференциален лихвен процент и изплатените суми по тях, в нарушение на реда за удовлетворяване на кредиторите, предвиден в Закона за банковата несъстоятелност.

Ще се разпитат като свидетели депозантите, получили средства от привилегированите депозити и всички длъжностни лица, имащи отношение към този процес. По досъдебното производство ще се изиска цялостната документация, отнасяща се до освобождаването на средства по договорите и самите договори. Възложено е назначаване на съдебно-финансова експертиза.

#прокуратура #разследва #квестори #КТБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »