Журналисти от БНР на протест за хонорари

Журналисти от БНР на протест за хонорари
снимка: Нова телевизия
A A+ A++ A

Журналисти от БНР излязоха на протест пред сградата на радиото заради намалени почти наполовина хонорари и допълнителни възнаграждения. С 43% намаляват разходите за хонорари на журналистите. Това ще е за сметка на парите за администрация, съобщи Нова телевизия. Журналистите протестират пред сградата на радиото. Те са със закачени лентички "Не съм процент”.

"Не сме сигурни, че точно това е начинът да се решат проблемите. Лично моята заплата ще се намали с около 300-400 лева и оставам на основната от 600 лева”, коментира един от репортерите.

Журналистите настояват процентът да се преразгледа и да се даде обяснение как точно е определен. Искат и да се даде одит на всички финансови пера и как точно се разпределят парите.

"Ние основно разчитаме на хонорари, защото заплатите са много ниски. Програма „Хоризонт” е денонощна, с денонощни новини, със сериозна публицистика”, коментират журналистите.

Генералният директор на радиото Радослав Янкулов посочи, че е учуден от случващото се.

"Учуден съм от това, което се случва пред радиото, защото в петък имахме срещи с една голяма част от хората, които в момента протестират. Тогава те излязоха с един куп справки, информация и таблици, свързани с разходите и разпределението на парите. Останах с впечатлението, че те бяха добронамерени за това заедно да търсим начин да преодолеем кризата в БНР”, заяви той.

По думите му не е ясно дали това е протест срещу него или срещу правителството. "2,4 милиона лева трябва да се съкратят от перото за издръжка на персонал – това са заплати, осигуровки, допълнително материално стимулиране и хонорари. За да бъде постигнато това, трябваше да уволним повече от 200 души. Другият вариант е да изгребем до милиметър всички допълнителни доходи”, обясни Янкулов.

По думите му в радиото работят 1450 души, от тях 8% са в администрацията. "Питам кой вариант е по-добър – да съкратиш 200 души, да лишиш всички от допълнителните доходи или да направиш опит за някакво съчетание между едното и другото”, попита генералният директор.

#БНР #журналисти #протест #хонорари

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"