Еврокомисар: Белгия – новата Гърция?

Еврокомисар: Белгия – новата Гърция?
Белгия се опитва безуспешно да състави нов кабинет вече 517 дни, с което постави световен рекорд. Снимка: Министерство на външните работи, Полша
A A+ A++ A

Белгия може да последва Гърция и Италия и да загуби доверието на пазарите, ако бързо не състави ново правителство, предупреди белгийският еврокомисар по търговията Карел де Гухт.

„Италия и Гърция са спасени засега, защото ще имат нови правителства. Много вероятно е финансовите пазари да се огледат наоколо и да си кажат „Кой е следващият?“. И в този случай мисля, че Белгия е една от възможните жертви“, каза той по националната телевизия, предаде EUobserver.

Белгия се опитва безуспешно да състави нов кабинет вече 517 дни, с което постави световен рекорд. Докато бъдещото правителство все още не е ясно, различията между франкофонския юг и холандски говорещия север в страната постепенно се задълбочават.

Освен това Белгия е на трето място в Европейския съюз по размер на дълга спрямо БВП след Гърция и Италия – почти 100%.

В четвъртък еврокомисарят по икономическите въпроси Оли Рен разкритикува Белгия, тъй като все още не е предоставила националния си бюджет за 2012 г. на Европейската комисия.

„Белгия трябва да побърза и пълният бюджет трябва да е достъпен до средата на декември“, настоя Рен.

Представителите на властта се опитаха по-рано да постигнат съгласие по плана за намаляване на разходите с 11 милиарда евро, за да изпълнят условията на ЕС за таван на дефицита.

Споровете около детайлите обаче наложиха отлагане на обсъжданията за по-късна дата.

Изпълняващият длъжността министър по климата Пол Маниет от Валонската социалистическа партия коментира, че пакетът на ЕС от шест законодателни мерки, целящи общо икономическо управление, не е нищо повече от „източник на вдъхновение“.

Изказването му беше определено като „безотговорно“ от християндемократа Стевен Ванакере, изпълняващ длъжността външен министър.

Де Гухт от своя страна припомни позицията на ЕК, според която тези правила трябва да бъдат приложени. Ако страната не го направи, Брюксел ще наложи санкции в размер от 0.1% от БВП, подчерта той.

Изпълняващият длъжността премиер на Белгия Ив Льотерм обеща, че екипът му ще изготви свои собствени предложения за бюджета в началото на декември.

„Ако преговорите на коалицията продължат да се проточват, ще трябва сами да потърсим начин да осъществим реформите на пазара на труда и в пенсионната система“, коментира той пред холандския „Де Стандарт“.

#Карел де Гухт #Белгия #Гърция #Италия #криза #пазари #Кабинет #правителство #реформи #ЕК #еврокомисар по търговията #дълг #Европейския съюз #БВП #бюджет #еврокомисар по икономическите въпроси #Оли Рен #Европейската комисия #дефицит #ЕС #Брюксел #Ив Льотерм #пенсионна система

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"