Турция ще доставя азерски газ до Капитан Андреево

Турция ще доставя азерски газ до Капитан Андреево
Турция и България са съседи и добри приятели. Премиерите на двете страни поискаха бърз напредък и смятам, че реализирането на газовата връзка няма да закъснее, коментира турският посланик Исмаил Арамаз.
A A+ A++ A

Газопроводът, който ще свърже Азербайджан и Турция, ще стигне до Капитан Андреево, а по настояване на България газовата връзка ще е реверсивна – по тръбата ще тече газ в двете посоки, обяви посланикът на Турция в София Исмаил Арамаз.

В момента техническите проучвания за газовата връзка между България и Турция, договорена при посещението на министър-председателя Бойко Борисов в Анкара преди две седмици, продължават.

„Докладът за техния напредък трябва да бъде готов през месец май, когато във Варна ще има нова среща между премиерите на двете страни“, обяви в Русе турският посланик, цитиран от БТА, след срещата си с областния управител Стефко Бурджиев и кмета Пламен Стоилов.

„Между Азербайджан и Турция се предвижда да има тръбопровод, който ще стигне до Капитан Андреево. Занапред може би ще можем да включим тюркменски газ и гориво от Северен Ирак“, обясни още Исмаил Арамаз.

Дипломатът отрече горивото да бъде по-скъпо, тъй като „наличието на допълнителна връзка означава да се осъществява допълнително гориво, което ще увеличи алтернативите пред нас“.

„Турция и България са съседи и добри приятели. Премиерите на двете страни – Бойко Борисов и Реджеп Тайип Ердоган, поискаха бърз напредък в това отношение и след като е налице тяхната политическа воля, смятам, че реализирането на газовата връзка няма да закъснее“, коментира Исмаил Арамаз сроковете за изпълнение на проекта.

При официалната си визита в Грузия в понеделник премиерът Бойко Борисов договори и пренос на втечнен азерски газ до българските пристанища на Черно море. Той определи тази възможност като „реална диверсификация“ на доставките на синьо гориво за страната.

#газопровод #Азербайджан #Турция #Капитан Андреево #посланик на Турция #Исмаил Арамаз #Стефко Бурджиев #Пламен Стоилов #областен управител #кмет #Русе

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници