Ангелски гласове се извисиха в аулата на СУ

Ангелски гласове се извисиха в аулата на СУ
снимки: Новините / Цанка Донкова, архив
A A+ A++ A

Ангелски гласове се извисиха в аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Ансамбъл "In Sacris" с диригент Боряна Найденова и Ансамбъл "Organum" с диригент и създател един от най-големите експерти по средновековна музика Марсел Перез поставиха началото на нов фестивал за християнска музика - "Ангелогласие".

За около два часа публиката бе пренесена в друг свят. Ансамбъл "In Sacris" завладя сърцата на зрителите с български и руски православни песнопения. Плътният глас на солиста Симеон Ангелов в "Да изправится молитва моя" на Чесноков накара публиката да настръхне, а талантът на тенора Ивайло Донков във "Во царствии твоем" на Добри Христов разнежи сърцата на присъстващите.

Гостите оставиха безмълвни българските си слушатели и убедително защитиха световната си слава. Макар че публиката бе любезно помолена да не ръкопляска между изпълненията, след всяко песнопение имаше спонтанни опити за изразяване на благодарност и възхита от таланта на изпълнителите.

Ансамбъл "Organum" впечатли с подхода си - петимата певци обходиха притихналата аула като древни псалтове от манастир. В началото изглеждаше странно, че в повечето време хористите пеят с гръб към публиката, но така те поставиха слушателите в автентична среда, създавайки им усещането, че са в храм и довеждайки най-запалените по византийската музика до транс.

В репертоара на ансамбъл "Organum“ бяха включени стари римски песнопения в два цикъла - от 6-ти до 13-ти век, и от 11-ти-12-ти век.  Благодарение на виртуозната вокална техника на Марсел Перез, Антоан Сико, Фредерик  Таверние, Жан-Етиен Ланжани и Жан-Кристоф Кандо слушателите напълно се откъснаха от средата и се извисиха някъде високо, понесени на ангелските гласове.

Фестивалът завърши с вълна от бурни ръкопляскания, като за радост на публиката за финал двата ансамбъла изпяха заедно "Достойно ест", глас 1 от Никола Златарски.

Форумът бе организиран от фондация „In Sacris" и Френския културен институт под патронажа на вицепрезидента Маргаритата Попова. Именно тя откри фестивала, като пожела "На добър час" на хористите и да има повече възможности за хората да се насладят на християнската музика.

#фестивал

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници