Плевнелиев призова южнокорейските високотехнологични фирми да инвестират у нас

Плевнелиев призова южнокорейските високотехнологични фирми да инвестират у нас
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Българския президент Росен Плевнелиев призова южнокорейските високотехнологични фирми да инвестират в България, тъй като тя е "входната врата" на Европейския съюз.

"За корейския бизнес да инвестира в България, означава да инвестира в район, разположен между Европа и Азия. Ние сме входната врата на единия европейски пазар, в който има над 500 милиона потвебители". Това е заявил Плевнелиев в интервю за южнокорейската агенция „Йонхап“.

Българският държавен глава е изтъкнал като предимство пред бизнеса и ниските данъци у нас. Те се нареждат на 6-то място в индекса на най-ниски данъци за малките и средни предприятия в света и най-ниски в ЕС.

"Силно приветствам корейските бизнесмени да създадат в България индустриални зони и да се възполват от предимствата на първата иновационна екосистема в България - Sofia Tech Park. Именно тя може да бъде платформа за корейски фирми да започнат бизнес в България и ЕС," посочи Плевнелиев.

България би могла да бъде особено привлекателна за високотехнологични фирми. До момента страната ни има представителства на имена като HP, IBM и Cisco.

В България, 96% от интернет потребителите имат скорост на свързване по-висока от 4 Mbps, за разкика от Южна Корея, където този процент е 95, посочи българският държавен глава.

Двете страни трябва също да използват пълноценно възможностите, които предоставя споразумението за свободна търговия с Южна Корея и ЕС, смята още Плевнелиев.

Миналата година двустранната търговия възлиза на US $ 310.0 милиона. Към септември 2014 г., южнокорейски инвестиции в България достигнаха сумата от 263 милиона щатски долара, а българските инвестиции в Южна Корея възлизат на общо $ 1,2 милиона, според данни на южнокорейското правителството.

Президентът на Българската трябва да пристигне в Южна Корея за тридневно посещение по случай 25-годишнината от началото на дипломатическите отношения между двете страни.

Президентът Плевнелиев ще се срещне и с председателя на Националното събрание Чунг Уи-хва и с представители на корейския бизнес. На 15 май в Сеул ще се проведе корейско-български бизнес форум, организиран от Корейската федерация на малките и средни предприятия.

В Сеул българският президент ще бъде удостоен с почетното звание "доктор хонорис кауза" на университета "Сункюнкуан". Държавният глава ще посети и Центъра за икономика и иновации в
гр. Пангьо, където са базирани редица корейски компании от сектора на информационните технологии и компютърния софтуер.

#Росен Плевнелиев #бизнес #Южна Корея

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници