Кристалина Георгиева: Нямаме причина да сме с ниско самочувствие

Кристалина Георгиева: Нямаме причина да сме с ниско самочувствие
Кристалина Георгиева Снимка: Представителство на Европейската комисия
A A+ A++ A

Интересът на българите е да сме част от обединена Европа. Европейският съюз е най-голямата и силна икономика в света. Европа откри най-важния икономически мотор на 20-и век – политиката на сближаване, заяви българският евродепутат и вицепрезидент на Европейската комисия Кристалина Георгиева, която е в София по повод отбелязването на Деня на Европа.

„Имаме много причини да се гордеем с това, че сме в ЕС. Ние сме най-голямата икономика в света, защото открихме най-важното нещо на 20-ти век - сближаването. Открихме мотор, който е толкова важен, колкото е двигателят на автомобила. Когато са заедно страните могат да вдигат много по-бързо стандарта си на живот. Българите нямаме никаква причина да сме в съюза с по-ниско самочувствие от останалите.", заяви Георгиева.

Според еврокомисар Георгиева, в общ план Европа изостава по дела на инвестициите, които правим за изследване. Например инвестициите в частния сектор - за следващите 7 години бюджетът е с 3,4% по-малък.

"Демографският проблем в Европа трябва да го решаваме, като създаваме работни места и се множим. САЩ ни бият и по това, че са много по-отворени да взимат мозъци от където и да е и да ги интегрират бързо в обществото си. Фен съм на това да гледаме напред без страх - да си признаваме и къде не сме толкова добри", коментира Кристалина Георгиева.

По-рано през празничния ден Георгиева участва в официална церемония пред Президентството, на която президентът прие строя на почетната гвардейска рота и беше тържествено издигнато знамето на Европейския съюз. Сред официалните лица на събитието бяха и вицепремиерът Ивайло Калфин, министърът на отбраната Николай Ненчев, външният министър Даниел Митов и депутати.  

#Кристалина Георгиева #Георгиева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"