9 май: Ден на Европа и Ден на победата

9 май: Ден на Европа и Ден на победата
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Страните – членки на Европейския съюз, отбелязват на 9 май - Деня на Европа. На този ден е направена първата стъпка към създаването на обединена Европа. Тази година се навършват 70 години от края на Втората световна война и 65 години от декларацията на Робер Шуман.

През 1950 г. френският министър на външните работи Робер Шуман прочита пред международната преса декларация, в която се призовават Франция, Германия и други европейски страни да обединят производството си на въглища и стомана като „първа стъпка към европейска федерация“.

„Европа няма да бъде изградена изведнъж или според един единствен план. Тя ще бъде изградена чрез конкретни постижения, които създават на първо място солидарност.“ С тези думи на 9 май 1950 г. в Париж тогавашният френски външен министър Робер Шуман се обръща към международните медии.

Декларацията „Шуман“ се счита за първата стъпка към обединяване на европейските усилия в инициатива, която сега е прераснала в Европейския съюз.

Идеята за обединяване в Европа на двете ключови индустрии, чрез които се развива оръжейната индустрия, предполага създаване на гаранция за мир на континента. Тя принадлежи на Жан Моне – икономически съветник на френския външен министър.

През април 1951 г. е подписан договорът, който учредява първата Европейска общност – Европейската общност за въглища и стомана.

На срещата на лидерите на ЕС в Милано през 1985 г. е взето решение 9 май да се чества като Ден на Европа.

Тази дата става един от символите на Обединена Европа наред със синьото знаме с 12 златни звезди, „Одата на радостта“ от Деветата симфония на Бетовен и единната валута (еврото).

България отбелязва 9 май с множество мероприятия в столицата и в страната.

В Русия честват 9 май традиционно като Деня на победата над хитлеристка Германия – капитулацията е подписана в Берлин на 8 май късно вечерта, когато в Москва вече е 9 май.

По изрично настояване на Йосиф Сталин ден по-късно началникът на генералния щаб на Вермахта, фелдмаршал Вилхелм фон Кайтел, подписва отделно германската капитулация само със СССР.

Всяка година Русия чества победата с внушителен военен парад на Червения площад в центъра на руската столица. Зрелищен военен парад предстои и днес.

В парада ще участват 16 500 войници, 200 единици бойна техника, 143 изтребители и хеликоптери. 

#Ден на Европа #Ден на победата #Втората световна война #Робер Шуман

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници