Нови протести в Македония

Нови протести в Македония
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Нови протести обхванаха Македония. За четвърта поредна вечер неводолни жители излязоха на улиците с искания за оставката на правителсвото на Никола Друевски. Няколкостотин души са се събрали в центъра на македонската столица.

Силите на реда са  блокирали всички улици и булеварди водещи към сградата на правителството. Множеството скандира "Оставка", "Убийци", Стига мълчание", "Груйо отивай си".



В същото време стана ясно, че има нова порция скандални записи. Лидерът на опозицията в Македония Зоран Заев разпространи шокиращи записи на телефонни разговори на вътрешния министър Гордана Янкуловска за смъртта на журналиста Никола Младенов, съобщи македонският в. “Вечер”.

В записите относно съмненията на опозицията към официалната версия за смъртта на Младенов Янкуловска казва: “И къде ще пишат - във фейсбук, ха-ха... Хайде, стига с този Младенов, има сто пъти по-важни неща от Младенов”. В разговора говорителят на МВР Иво Котевски признава, че разследването се води от кръгъл непрофесионалист.

Според премиера Никола Груевски записите са “рязани, кълцани” и нищо не доказват.

Протести в Скопие започнаха в началото на тази седмица след като лидерът на опозицията Зоран Заев разкри как правителството на Никола Груевски се е опитало да прикрие убиеца на 21-годишния Мартин Нешковски през юни 2011 година. Младежът е убит от полицейски служител, но властите прехвърлят вината на обикновен охранител. Кървавият инцидент стана по време на празненствата на партията на Груевски ВМРО-ДПМНЕ след победата на парламентарните избори.

Още през февруари от опозицията в страната започнаха да вадят материали за това, което те наричат корумпираната власт на Груевски. В страната обаче има и хора като Бранка Стояновска, които застават на страната на премиера.

 "Това е работа на Сорос и неговите хора. Едно време им викахме хора от петата колона, саботьори. Това са сърби, дошли в Македония през Първата световна война, някои от тях се изселиха след Втората световна, но някои останаха, за да унищожат Македония”, коментира Стояновска пред Нова телевизия.

И опозиция, и управляващи призовават за спиране на насилието. Протестите обаче обхванаха и другите големи градове – Битоля, Струмица и Куманово.

#Македония #Никола Груевски #протести

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"