Камерън реди новия кабинет - ясни са четирима министри

Камерън реди новия кабинет - ясни са четирима министри
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

След преизбирането му с мнозинство в парламентарните избори вчера (7 май) британският премиер Дейвид Камерън вече се е заел с пренареждането на кабинета. Лидерът на консерваторите написа в Туитър, че Джордж Озбърн ще остане финансов министър и ще бъде първи държавен секретар. Именно Озбърн стоеше зад програмата на последното правителството за строги икономии, съобщава АФП.

Камерън поднови функциите на още трима ключови министри след преизбирането му за втори мандат. Тереза Мей, Филип Хамънд и Майкъл Фалън ще заемат съответно постовете на министър на вътрешните работи, министърът на външните работи и министър на отбраната.

Британската консервативна партия си осигури пълно мнозинство в новия парламент на страната с 330 депутатски места в 650-местния парламент.

Бившият и бъдещ британски премиер обеща да обедини нацията. В първата си реч след изборната нощ той обяви, че ще управлява от името на всички британци, а един от основните му приоритети ще бъде предоставянето на повече правомощия на институциите в Шотландия. Той посочи още, че Великобритания ще направи референдум за членството си в ЕС и ще направи всичко възможно, за да запази единството на страната.

Лейбъристката партия загуби изборите, спечелвайки само 230 места в парламента, с 25 места по-малко от 2010 г. Нейният лидер Ед Милибанд днес подаде оставка. "Вече разговарях по телефона с Дейвид Камерън и го поздравих за победата му", каза Милибанд. "Аз все още вярвам, че лейбъристкото правителство е необходимо, но избирателите са решили по различен начин. За това напускам поста", заяви той.

Шотландската национална партия / ЕНП / за първи път в историята стана третата сила в Камарата на общините. Според британската национална телевизия партията печели 56 места, от общо 59, осигурявайки си категорична победа в Шотландия. Този успех се превърна и в пореден удар за лейбъристите, които се надяваха на повече гласове в обикновено силният за тях район.

#правителство #Дейвид Камерън #финансов министър #Великобритания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"