Бившият кандидат президент в Македония създава надпартийна гражданска коалиция

Бившият кандидат президент в Македония създава надпартийна гражданска коалиция
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Бившият кандидат за президент в Македония Стево Пендаровски, обяви създаването на надпартийна гражданска коалиция.

 "Това е за всеки човек, който живее в тази страна, ако иска, ако смята, че сега е моментът да се присъедини, да направи това, защото нашата цел с този документ е да дадем подкрепа на концепцията за гражданска Македония и да се обединим в надпартийна коалиция. Тя ще постави своите искания на 17 май, когато е насрочен големият общонароден протест пред сградата на правителството в Скопие", посочи Пендаровски.

По думите му най-важното е възможно най-широк кръг от хора, извън опозиционната коалиция, която организира официално тези протести, да се присъединят и да кажат, че са против начина, по който досегашната полицейско партийна върхушка ръководи Република Македония.

Пендаровски каза още, че дейността на надпартийната гражданска коалиция ще започне на 17 май и ще продължи с протестите до падането на това правителство и до формирането на преходно правителство.

"Тази коалиция няма да продължи вечно, но ще продължи до формирането на преходно правителство. Основното нещо в тази харта е, че не става въпрос за борба за власт на две политически партии, а за битка на целия свободомислещ народ срещу шепа хора на върха на най-голямата партия във властта", каза Пендаровски.

От началото на седмицата Македония е разкъсвана от размирици. Антиправителствени протести бяха проведени в столицата и няколко големи градове в страната. Стигна се до конфликт с органите на реда, като протестиращите бяха разпръснати със сълзотворен газ и водни струи.

Конкретен повод за недоволството на македонците бе разкритието на лидера на опозицията Зоран Заев, че режимът на премиера Никола Груевски през 2011 година е прикрил убийството на 21-годишния Мартин Нешковски от страна на полицай и в същото време са набедили обикновен охранител за смъртта на младежа. Нешковски бе убит по време на празненствата на партията на Груевски ВМРО-ДПМНЕ след изборната победа през юни 2011 година в центъра на Скопие.

От своя страна премиерът заяви, че протестите са били на партийна основа. По-късно прокуратурата погна недоволните, като четирима души бяха арестувани.

#Македония #Стево Пендаровски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"