Въвеждат такси за чужденци за германските магистрали

Въвеждат такси за чужденци за германските магистрали
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Ако ви се очертава пътуване по германските магистрали, то убедете се, че в себе си имате достатъчно пари, за да платите такса. Причината е, че германският парламент прие закон, който ще задължи чужденците да заплащат за използването на мрежата от магистрали, съобщи Франс прес.

Новите правила влизат в сила от 2016 г. Така шофьорите на автомобили, регистрирани в Германия и в чужбина, ще заплащат такси за магистралите и пътищата в страната, но за германците тези средства ще бъдат опростявани от данъка за МПС.

Застъпниците за закона смятат, че благодарение на него в хазната ще влезнат около 500 млн. евро годишни приходи, а те ще бъдат инвестирани в германската пътна мрежа.

Годишната винетка ще струва до 130 евро, в зависимост от възрастта на автомобила, обема на двигателя и емисиите. Водачите на регистрирани в други страни автомобили могат да закупят 10-дневна или двумесечна винетка.

Мярката, инициирана от консервативните християндемократи, спечели мнозинство в горната камара на парламента Бундесрата, след като през март бе приета и в Бундестага.

Идеята е приветствана от германците, които са недоволни от това, че трябва да заплащат високи такси, когато пътуват през съседните Австрия, Швейцария или други европейски държави, докато чужденците преминават през Германия безплатно.

Съседките на Германия обаче предупреждават, че мярката може да нарушава принципа на ЕС за недискриминация. Говорител на транспортния министър на Австрия заяви, че Виена ще потърси юридически съвет по отношение на германските такси.

#магистрала #такса #Германия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »