Хан: Ситуацията в Македония е сериозна и опасна

Хан: Ситуацията в Македония е сериозна и опасна
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Положението в Македония привлече вниманието на Еврпейския съюз. Еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан определи ситуацията като много сериозна и опасна.

"Европейската комисия дава подкрепа и се старае да осигури всички условия за независимо разследване (на скандалите разрития) в Македония", заяви в Белград той и уточни, че членовете на Европейския парламент се опитват да разговарят за решение на политическата криза с основните участници в сблъсъка.

"Трябва да има разследване, от една страна за наказателна отговорност (по извършени закононарушения), а от друга страна за политическия скандал, така че е необходимо опозицията да се върне в парламента веднага.

Хан допълни, че от това зависи европейската перспектива на страната.

От началото на седмицата Македония е разкъсвана от размирици. Антиправителствени протести бяха проведени в столицата и няколко големи градове в страната. Стигна се до конфликт с органите на реда, като протестиращите бяха разпръснати със сълзотворен газ и водни струи.

Конкретен повод за недоволството на македонците бе разкритието на лидера на опозицията Зоран Заев, че режимът на премиера Никола Груевски през 2011 година е прикрил убийството на 21-годишния Мартин Нешковски от страна на полицай и в същото време са набедили обикновен охранител за смъртта на младежа. Нешковски бе убит по време на празненствата на партията на Груевски ВМРО-ДПМНЕ след изборната победа през юни 2011 година в центъра на Скопие.

От своя страна премиерът заяви, че протестите са били на партийна основа. По-късно прокуратурата погна недоволните, като четирима души бяха арестувани.

#Йоханес Хан #Македония

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници