Радан Кънев: Да почетем и избитите след 9 септември

Радан Кънев: Да почетем и избитите след 9 септември
Радан Кънев Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Реформаторският блок подкрепя декларацията на Народното събрание за 9 май.

"Поддържаме тази декларация, защото тя е крачка към общ прочит на историята. В интерес на истината, тази декларация е скромна крачка, но е във вярната посока. И казвам защо е скромна – скромна е, защото тя не засяга всеобхватната тема за политическото насилие, която е водеща в българската история 103 години – от 1886г., от насилственото отстраняване на законния български монарх от неговия престол, до 1989г. и т.нар. “ голяма екскурзия“ – насилственото преименуване и прогонване на огромна част от българските турци. Цели 103г. България е белязана от тежки форми на политическо насилие. И когато по толкова важна тема като преломния момент между диктатурата от 1934-44г. и тоталитарния режим от периода 1947-89г. ние не споменаваме политическото насилие, това е отстъпление от общия прочит на историческата истина. Но това отстъпление не е страшно, защото ние трябва да започнем с малки крачки, а тази декларация съдържа достатъчна крачка – тя търси обединение на българския парламент и на българското общество въз основа на принципите, залегнали в обединението на Европа", заяви Радан Кънев от парламентарната трибуна.

Според Кънев тези принципи са: признаване на насилието, отхвърляне на насилието, категорична защита на демокрацията, категорична защита на правото на национално самоопределение на народите и на техния избор на собствен път с демократични средства.

"По този начин българският парламент и всяка политическа сила, която подкрепи тази декларация, ще направи своята крачка към националното обединение около историческата истина. Крачка, която вчерашният Съветски съюз, днешна Русия и техните пети и шести колонии в България и в други източноевропейски страни отказват да направят и по този начин пречат на националното обединение на България. Защото те мълчат, когато искат да възхваляваме в декларация на българския парламент Червената армия, аз категорично ще откажа да го направим, ако не споменем Катинската гора, категорично ще откажа да го направим, ако не споменем садистичното мълчаливо наблюдение на погрома на Варшавското въстание от Червената армия в продължение на 3 месеца, най-срамната отделна точка в историята на Червената армия от многото срамни точки. Категорично ще откажа, ако не споменем погромите в България в седмиците след 9 септември 1944г., ако не споменем изтреблението на Горянското движение, ако не споменем размазването на Берлинското въстание, на Унгарското въстание и на Пражката пролет", каза Радан Кънев.

"Ето тогава, когато вие предложите тези точки, защото част от тях не са от българската история, тогава ще ви ръкопляскам да включите и героичната роля на Червената армия във Втората световна война. Да сложим всичко на масата – искам да ви видя как ще го направите и после ще отидете да си вземете парите от руското посолство. Трябва да има нещо и за съдбата на българските антифашисти, защото се радвам, че сте загрижени за нея и се радвам, че искате те да бъдат споменати. Нека споменем в декларацията Никола Петков. Радвам се, че споменахте Буров – той е умрял в затвора", допълни той.

Той смята, че истината е, че не благодарение на дясната, а благодарение на лявата част в парламента, България не може да постигне обединение около историческата истина и около националната си трагедия.

#Радан Кънев #Кънев #9 май #декларация #Народното събрание

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »