НС прие декларация по повод 9 май след бурни конфликти

НС прие декларация по повод 9 май след бурни конфликти
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Народното събрание излезе с декларация по повод 9 май. В документа се казва, че парламентът отдава почит към паметта на загиналите и жертвите на Втората световна война и признание към държавите, извоювали победата над нацистка Германия.

Депутатите са признателни на българските войни, сражавали се във Втората световна война. Те осъждат всички форми на ксенофобия, екстремизъм, неофашизъм и насилие.

НС призовава към въздържане от действия, водещи до нови разделителни линии в Европа.

Мнозинството отхвърли отделни предложения за редакции от Велизар Енчев, БСП и "Атака". Не се прие и предложение на ГЕРБ датата 9 май в декларацията да бъде заменена с 8 май. Декларацията беше приета със 141 гласа "за", 4 против и 0 въздържали се. Против гласуваха единствено четирима депутати от БСП и Велизар Енчев. "За" гласуваха в крайна сметка и депутатите от "Атака", въпреки множеството им отхвърлени предложения.

АБВ предложи в декларацията да има и текст, с който да се отдаде почит към паметта на жертвите, дадени от съпротивителните движения в България.

БСП обяви, че декларацията няма да има "историческа достоверност и актуално политическо съдържание", тъй като не се подчертава ролята на Съветския съюз и антифашистката съпротива в България.

Десислав Чуколов от "Атака" заяви, че декларацията трябва да отчете двойна роля на тогавашните САЩ, Англия, Франция, както и да се осъди възраждането на нацизма под всякаква форма, прояви на нетърпимост към православието, оскверняване на паметници, както и отказа на президента да участва в честването на 9-и май в Москва.

#Народното събрание #9 май #ГЕРБ #декларация #АБВ #Атака #БСП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »