Премиерът: България е шансът на Армения за излаз в Европа

Премиерът: България е шансът на Армения за излаз в Европа
Борисов подчерта, че се надява България да поддържа прекрасни отношения и с новоизбраното ръководство на Армения. Снимка: Министерски съвет
A A+ A++ A

За Армения България е един огромен шанс за излаз в Европа, заяви премиерът Бойко Борисов на съвместна пресконференция с премиера на Армения Тигран Саргсян.

„България е държавата с най-ниски данъци в ЕС, най-близо до Армения оттатък Черно море, в момента – с най-добри условия за инвестиции, така че сте добре дошли“, каза премиерът Борисов, цитиран от пратеника на агенция „Фокус“ в Ереван.

По повод подписания документ за сътрудничество между Софийския университет „Свети Климент Охридски“ и Арменския държавен педагогически университет премиерът Борисов каза, че на подписването на договорите между двата университета проф. Иван Илчев, ректор на СУ, е направил едно много добро изказване.

„СУ има катедра „Арменистика“, за последните пет години три пъти издаваме история на Армения на български език. Въпреки че е губеща в момента тази специалност, това е една огромна инвестиция в бъдещето на България и Армения. Катедрата ще продължи да я има в България, ще останат стипендиите за студентите“, добави премиерът.

Борисов подчерта, че се надява България да поддържа прекрасни отношения и с новоизбраното ръководство на Армения.

„Имаме традиционно добри отношение през годините. България толкова пъти е доказвала своето приятелство към Армения и толкова пъти е помагала. В културно-исторически план смятам, че нещата са наред, в икономически смятам, че са далеч от възможностите на двете страни. Стокооборотът е към 27 милиона долара, преди всичко в наша полза“, уточни министър-председателят.

#СУ #проф. Иван Илчев #Ереван #Черно море #ЕС #Тигран Саргсян #премиер #Бойко Борисов #Европа #България #Армения

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"