България ще почете и жертвите от Втората световна война, и Деня на Европа

България ще почете и жертвите от Втората световна война, и Деня на Европа
Росен Плевнелиев Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Отбелязването на Деня на Европа по никакъв начин не противоречи на отдаването на почит пред паметта на жертвите и на уроците от Втората световна война, заяви президентът Росен Плевнелиев в Гданск, където участва в международната конференция на високо равнище "Европейската интеграция като урок, научен след Втората световна война. Какво означава това днес?"

"На 9 май пред президентската институция предстои тържествено да бъде издигнато знамето на ЕС, а на церемония във Военната академия в столицата ще бъдат положени 23 урни с пръст от местата на кръвопролитните сражения, в които участват българските войни по време на Втората световна война. Това е в знак на почит както към загиналите, така и към българските ветерани, които толкова много уважаваме", подчерта Плевнелиев.

Президентът посочи, че държавни ръководители от цяла Европа ще почетат жертвите на тази най-кръвопролитна война в историята на човечеството с уважение към руския народ, който даде милиони свидни жертви.

Росен Плевнелиев заяви, че фактите доказват, че за 70 години в Западна Европа е настъпила голяма промяна в мисленето.

"Неслучайно ние честваме най-дълготрайния мир, който се възцари след края на Втората световна война именно поради визията на европейските лидери да създадат ЕС – преди всичко един съюз за мир", каза президентът.

Според него, Европа днес е силна не с армия или финансова дисциплина, а с общите за всички правила, ценностите и с коректния прочит на историята.

#Росен Плевнелиев #Плевнелиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »