Андрей Ковачев: Проблемът на Македония не са Атина и София, а властите в Скопие

Андрей Ковачев: Проблемът на Македония не са Атина и София, а властите в Скопие
Снимка: www.andrey-kovatchev.eu
A A+ A++ A

Проблемът на Македония не е Атина, нито София и Брюксел, а властите в Скопие, заяви българският евродепутат Андрей Ковачев от ГЕРБ/ЕНП.

"Случващото се в Македония е резултат от политиката на премиера Никола Груевски в последните 10 години, в които е на този пост. Европйският парламент многократно е сигнализирал, че страната се отдалечава от европейската перспектива, вместо да се приближава до членство", коментира Ковачев.

Според него, правителството на премиера Груевски не е дало ясен отговор за обвързването на институциите и то силовите институции с излезлите на повърхността доказателства за подслушвания. /Опозиционерът Зоран Заев обвинява Груевски, че е подслушвал незаконно 20 000 македонци. Той твърди, че е получил от неназовани лица записите, които оповестява периодично. Груевски казва, че записите са били направени от чуждестранни шпиони и обвинява Заев в заговор за преврат.- бел.ред./ Това е довело до недоверие в европейските партньори и партньорите от другата страна на Атлантика към политиката на този кабинет.

"Отговорността трябва да бъде поета от правителството на Никола Груевски. Трябва да стане ясно, че избухналите в страната протести и влошаването на ситуацията са резултат от нежеланието на управляващите да спазват препоръките на ЕП / докладите за напредък на Македония/ и нежеланието им да се съобразят с желанието на македонските граждани за прозрачност, демокрация, разделение на властите, борба с ефективна корупцията. Разбира се, това не са проблеми само на Македония, много други страни имат този проблем. Но там като че ли има узурпиране на трите власти. От друга страна проблемът е и геополитически, защото явно Скопие има неясни европейски позиции по отоншение на случващото се в Украйна", заяви евродепутатът.

Андрей Ковачев отказа да прогнозира дали ще има ли резултат от протестите.

"Не искам да гадая, но ако има отговорни политици, те трябва да поемат отговорност и да направят промяната. По този начин не може да се върви напред. Правителството трябва да подаде оставка и да бъдат свикани нови избори. Но изборите да са при други условия. Опозицията трябва да има достъп до медиите, за които има опасения, че не са съвсем свободни в момента", каза още той.

Българският евродепутат подчерта, че ЕП не цели да се намесва във вътрешните работи на Македония, защото тя е независима държава. Препоръките към страната се правят, защо е заявила, че иска да се присъедини към ЕС. Ковачев бе категоричен, че институцията не агитира кой да управлява в Скопие - ВМРО-ДПМНЕ или някоя друга партия, но настоява Македония да спазва препоръките на ЕС и то не само фиктивно.

#Андрей Ковачев #Ковачев #Македония #Груевски #Зоран Заев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"